Nawet największy klops może puścić oczko!
Foremka: 30 cm x 12 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 6 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 - 4 łyżki utartego parmezanu
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka cząbru
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- sól
Sposób wykonania
Cztery jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Mięso przełożyć do miski, dodać bazylię, estragon, oregano, cząber, pieprz, sól, dwie łyżki tartej bułki oraz pozostałe dwa jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolita masę. Na końcu dodać utarty parmezan i ponownie wyrobić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wymościć częścią mięsnej masy. Na środku poukładać ugotowane jajka (patrz zdjęcia) i przykryć pozostałą pulpą mięsną. Wyrównać wierzch, posypać pozostawioną łyżką tartej bułki, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 200°C. Upieczoną pieczeń rzymską ostudzić, pokroić w plastry 1-1,5 cm.
Moja propozycja:
Pieczeń rzymską podawać z ostrymi sosami na przykład musztardowym, chrzanowym lub wyrazistym sosem tatarskim.
0 komentarzy do: “Pieczeń rzymska”Dodaj swój