Upieczona pieczeń rzymska na desce.

Pieczeń rzymska

Nawet największy klops może puścić oczko!

Dla tylu osób Foremka: 30 cm x 12 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 6 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 - 4 łyżki utartego parmezanu
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka cząbru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cztery jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Mięso przełożyć do miski, dodać bazylię, estragon, oregano, cząber, pieprz, sól, dwie łyżki tartej bułki oraz pozostałe dwa jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolita masę. Na końcu dodać utarty parmezan i ponownie wyrobić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wymościć częścią mięsnej masy. Na środku poukładać ugotowane jajka (patrz zdjęcia) i przykryć pozostałą pulpą mięsną. Wyrównać wierzch, posypać pozostawioną łyżką tartej bułki, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 200°C. Upieczoną pieczeń rzymską ostudzić, pokroić w plastry 1-1,5 cm.

Moja propozycja:

Pieczeń rzymską podawać z ostrymi sosami na przykład musztardowym, chrzanowym lub wyrazistym sosem tatarskim.

Moja rada:

Jeżeli foremka jest dłuższa, należy ugotować więcej jajek aby jajeczne oczko było w każdym plastrze pieczeni rzymskiej. Natomiast jeśli oczko ma być w każdej porcji z żółtkiem, trzeba również ugotować więcej jajek, pościnać białko z końców i takie jajka włożyć do pieczeni.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pieczeń rzymskaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.