Gotowe kopytka z sosem pesto na talerzu.

Pesto

Coś włoskiego, coś polskiego... czyli aromatyczny sos pesto i klasyczne kopytka ziemniaczane.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Sos pesto:
  • 2 pęczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz
Kopytka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • szczypta soli
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kopytka. Ziemniaki ugotować, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Czwartą część ziemniaków odłożyć i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną i pszenną, w równych proporcjach. Wbić jajko, dodać odłożone ziemniaki, szczyptę soli i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie podzielić na cztery części, z których uformować wałeczki, pokroić na kluski długości 2 ~ 3 cm. W dużym garnku zagotować wodę. Kopytka  wkładać do osolonego wrzątku, nakryć pokrywką, a gdy się zagotują odkryć, zmniejszyć na najmniejszy płomień gaz. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.

Sos pesto. Bazylię opłukać, osuszyć, parę listków zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Orzeszki pinii uprażyć na suczej patelni a następnie zmielić lub utłuc w moździerzu. Ser utrzeć na najdrobniejsze wiórki.  Do garnka wlać oliwę, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i  zmiksować blenderem. Następnie dodać orzeszki i ser (trochę zostawić do dekoracji). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem pamiętając, że ser jest słony, i odstawić by smaki się połączyły. Jeśli sos pesto jest zbyt  gęsty, można dolać oliwy.

Moja propozycja:

Orzeszki pinii są trudno dostępne w Polsce, dlatego można je zastąpić orzechami włoskimi lub innymi. Bazylię również można zamienić na natkę pietruszki, młode gałązki selera  albo wręcz mieszankę różnych aromatycznych  ziół. Nie będzie to już klasyczny sos pesto, ale w kuchni chodzi o to by próbować różnych smaków, eksperymentować.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “PestoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.