Coś włoskiego, coś polskiego... czyli aromatyczny sos pesto i klasyczne kopytka ziemniaczane.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiSos pesto:
- 2 pęczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki orzeszków pinii (można zastąpić orzechami włoskimi)
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- szczypta soli
Sposób wykonania
Kopytka. Ziemniaki ugotować, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Czwartą część ziemniaków odłożyć i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną i pszenną, w równych proporcjach. Wbić jajko, dodać odłożone ziemniaki, szczyptę soli i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie podzielić na cztery części, z których uformować wałeczki, pokroić na kluski długości 2 ~ 3 cm. W dużym garnku zagotować wodę. Kopytka wkładać do osolonego wrzątku, nakryć pokrywką, a gdy się zagotują odkryć, zmniejszyć na najmniejszy płomień gaz. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
Sos pesto. Bazylię opłukać, osuszyć, parę listków zostawić do dekoracji, a resztę posiekać. Orzeszki pinii uprażyć na suczej patelni a następnie zmielić lub utłuc w moździerzu. Ser utrzeć na najdrobniejsze wiórki. Do garnka wlać oliwę, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem. Następnie dodać orzeszki i ser (trochę zostawić do dekoracji). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem pamiętając, że ser jest słony, i odstawić by smaki się połączyły. Jeśli sos pesto jest zbyt gęsty, można dolać oliwy.
Moja propozycja:
Orzeszki pinii są trudno dostępne w Polsce, dlatego można je zastąpić orzechami włoskimi lub innymi. Bazylię również można zamienić na natkę pietruszki, młode gałązki selera albo wręcz mieszankę różnych aromatycznych ziół. Nie będzie to już klasyczny sos pesto, ale w kuchni chodzi o to by próbować różnych smaków, eksperymentować.
Czerwona (modra) kapusta
0 komentarzy do: “Pesto”Dodaj swój