Perliczka z ziemniakami, farszem i kapustą na talerzu.

Perliczka

Faszerowana perliczka otoczona aromatem migdałów, szafranu... Wspaniała uczta dla podniebienia.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • perliczka ok.1,3 kg
  • sól
  • wykałaczki
  • folia do pieczenia
Farsz:
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 0,5 łyżeczki szafranu sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Perliczkę opłukać, osuszyć, posolić z wierzchu i środku. Do miseczki włożyć ugotowaną kaszę, opłukane i osuszone rodzynki, płatki migdałów, pokrojoną w kostkę cebulę, szafran oraz wbić jajko. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, nadziać nim perliczkę i spiąć wykałaczkami. Trochę farszu można włożyć w szyjkę i również spiąć wykałaczkami. Perliczkę umieścić w foliowym worku, zamknąć go i w paru miejscach poprzekłuwać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 90 minut.

Moja propozycja:

Świetnym uzupełnieniem do perliczki są ziemniaki duszone posypane uprażonymi płatkami migdałów i koperkiem oraz gotowana, młoda kapusta z kminkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “PerliczkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.