Faszerowana perliczka otoczona aromatem migdałów, szafranu... Wspaniała uczta dla podniebienia.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 30 min.Składniki
- perliczka ok.1,3 kg
- sól
- wykałaczki
- folia do pieczenia
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 0,5 cebuli
- 1 garść rodzynek
- 1 garść płatków migdałowych
- 0,5 łyżeczki szafranu sól
Sposób wykonania
Perliczkę opłukać, osuszyć, posolić z wierzchu i środku. Do miseczki włożyć ugotowaną kaszę, opłukane i osuszone rodzynki, płatki migdałów, pokrojoną w kostkę cebulę, szafran oraz wbić jajko. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, nadziać nim perliczkę i spiąć wykałaczkami. Trochę farszu można włożyć w szyjkę i również spiąć wykałaczkami. Perliczkę umieścić w foliowym worku, zamknąć go i w paru miejscach poprzekłuwać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 90 minut.
Moja propozycja:
Świetnym uzupełnieniem do perliczki są ziemniaki duszone posypane uprażonymi płatkami migdałów i koperkiem oraz gotowana, młoda kapusta z kminkiem.
0 komentarzy do: “Perliczka”Dodaj swój