Pasztet z kurczaka i pieczarek, który zaimponuje gościom.
Foremka 26 cm x 12 cm Trudność łatwa Czas wykonania: 80 min.Składniki
- 1 kurczak ok. 1500 g
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 0,5 pora
- listek laurowy
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 cebula
- 300-400 g pieczarek
- 50 g masła
- 1 bułka pszenna
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, zalać wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę i gotować. Gdy będzie miękki, wyjąć z garnka. Odczekać aż ostygnie, a następnie oddzielić mięso od kości. Bułkę zalać rosołem, w którym gotowano mięso. W tym czasie oczyścić pieczarki i cebulę, pokroić je, lekko posolić i popieprzyć, usmażyć na oleju. Mięso kurczaka, odciśniętą bułeczkę i pieczarki z cebulą zmielić maszynką do mięsa. Do tej masy dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja i stopione masło. Dodać do smaku sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, włożyć masę i na wierzchu również posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C, około 30 minut.
Moja propozycja:
Pasztet wybornie smakuje z owocami kiwi, winogronami czy mandarynkami. Można również podać z sosem tatarskim.
0 komentarzy do: “Pasztet z kurczaka i pieczarek”Dodaj swój