Upieczony pasztet.

Pasztet z kurczaka i pieczarek

Pasztet z kurczaka i pieczarek, który zaimponuje gościom.

Dla tylu osób Foremka 26 cm x 12 cm Trudność Trudność łatwa Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki Składniki
  • 1 kurczak ok. 1500 g
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,5 pora
  • listek laurowy
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 300-400 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 1 bułka pszenna
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania Sposób wykonania

Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, zalać wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę i gotować. Gdy będzie miękki, wyjąć z garnka. Odczekać aż ostygnie, a następnie oddzielić mięso od kości. Bułkę zalać rosołem, w którym gotowano mięso. W tym czasie oczyścić pieczarki i cebulę, pokroić je, lekko posolić i popieprzyć, usmażyć na oleju. Mięso kurczaka, odciśniętą bułeczkę i pieczarki z cebulą zmielić maszynką do mięsa. Do tej masy dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja i stopione masło. Dodać do smaku sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, włożyć masę i na wierzchu również posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C, około 30 minut.

Moja propozycja:

Pasztet wybornie smakuje z owocami kiwi, winogronami czy mandarynkami. Można również podać z sosem tatarskim.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Pasztet z kurczaka i pieczarekDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.