Gotowy pasztet z królika na desce.

Pasztet z królika

Gdy już złapiemy króliczka, można zrobić z niego niezły pasztet.

Dla tylu osób Foremka: 30 cm x 12 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 królik ok. 1,4 kg
  • 150 g podgardla
  • garść grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ostrego w kulkach
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 250 g wątróbki wieprzowej
  • 50 g słoniny
  • 1 bułka pszenna
  • 4 jaja
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • imbir
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Królika opłukać, podzielić na mniejsze części i włożyć do garnka razem z podgardlem. Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyścić, podzielić na mniejsze części i dołożyć do mięsa wraz z opłukanymi grzybami. Zalać wodą, dodać przyprawy, posolić i gotować powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ostudzone obrać z kości. Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry. Do rondelka odlać szklankę wywaru i gotować w nim wątróbkę przez 5 - 7 minut. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę, grzyby zmielić przynajmniej dwa razy. Do masy mięsnej dodać jajka, doprawić gałką muszkatołową, solą, imbirem i utrzeć na pulchną masę.

Foremkę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, a dno wyłożyć pokrojoną o plastry słoninką. Napełnić pasztetem i piec w piekarniku w 180°C około godziny.

Bywa, że pasztet trudno wyjąć z foremki i podczas wyjmowania pęka, rozsypuje się. Aby uniknąć tego problemu, można wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pasztet z królikaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.