Gdy już złapiemy króliczka, można zrobić z niego niezły pasztet.
Foremka: 30 cm x 12 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.Składniki
- 1 królik ok. 1,4 kg
- 150 g podgardla
- garść grzybów suszonych
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ostrego w kulkach
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 250 g wątróbki wieprzowej
- 50 g słoniny
- 1 bułka pszenna
- 4 jaja
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania formy
- 1 łyżka bułki tartej
- imbir
- sól
Sposób wykonania
Królika opłukać, podzielić na mniejsze części i włożyć do garnka razem z podgardlem. Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyścić, podzielić na mniejsze części i dołożyć do mięsa wraz z opłukanymi grzybami. Zalać wodą, dodać przyprawy, posolić i gotować powoli, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ostudzone obrać z kości. Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry. Do rondelka odlać szklankę wywaru i gotować w nim wątróbkę przez 5 - 7 minut. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę, grzyby zmielić przynajmniej dwa razy. Do masy mięsnej dodać jajka, doprawić gałką muszkatołową, solą, imbirem i utrzeć na pulchną masę.
Foremkę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, a dno wyłożyć pokrojoną o plastry słoninką. Napełnić pasztetem i piec w piekarniku w 180°C około godziny.
Bywa, że pasztet trudno wyjąć z foremki i podczas wyjmowania pęka, rozsypuje się. Aby uniknąć tego problemu, można wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
0 komentarzy do: “Pasztet z królika”Dodaj swój