Pasztet z cukinii na talerzu.

Pasztet z cukinii

Smaczny i kolorowy pasztet z cukinii. Miły dla oka oraz dla podniebienia.

Dla tylu osób Blaszka: 40 cm x 14 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 1300 g cukinii (4 - 5 sztuk)
  • 400 g ziemniaków ( 3 - 4 sztuk)
  • 150 g cebuli ( 1 duża)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g marchwi ( 2 sztuki)
  • 100 g kaszy manny
  • 4 jajek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 70 ml oleju (1/3 szklanki)
  • koperek świeży
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cukinię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zetrzeć malakserem o grubych oczkach, dodać sól 1 - 1,5 łyżeczki i odsączyć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę oleju na patelni i zeszklić ją. Pod koniec dodać posiekany czosnek i również go zeszklić. Ziemniaki obrać i zblendować. Marchew utrzeć na drobnych oczkach tarki.

Do większej miski włożyć odciśniętą z soku cukinię. Dołożyć do niej  ziemniaki, marchew, przesmażoną cebulę z czosnkiem, kaszę mannę, pieprz, paprykę, posiekany koperek oraz jajka i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na końcu można dosolić według uznania.Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć do niej masę warzywną, wyrównać i zapiekać przez godzinę w temperaturze 180°C.

Moja propozycja:

Pasztet z cukinii można podawać na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z kleksem jogurtu greckiego lub śmietany.

Pasztet z cukinii smakuje znakomicie na zimno, jako dodatek do wędlin, serów, ryb. Może być również podany jako samodzielna przekąska.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Pasztet z cukiniiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.