Smaczny i kolorowy pasztet z cukinii. Miły dla oka oraz dla podniebienia.



Składniki
- 1300 g cukinii (4 - 5 sztuk)
- 400 g ziemniaków ( 3 - 4 sztuk)
- 150 g cebuli ( 1 duża)
- 4 ząbki czosnku
- 150 g marchwi ( 2 sztuki)
- 100 g kaszy manny
- 4 jajek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 70 ml oleju (1/3 szklanki)
- koperek świeży
- sól
Sposób wykonania
Cukinię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zetrzeć malakserem o grubych oczkach, dodać sól 1 - 1,5 łyżeczki i odsączyć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę oleju na patelni i zeszklić ją. Pod koniec dodać posiekany czosnek i również go zeszklić. Ziemniaki obrać i zblendować. Marchew utrzeć na drobnych oczkach tarki.
Do większej miski włożyć odciśniętą z soku cukinię. Dołożyć do niej ziemniaki, marchew, przesmażoną cebulę z czosnkiem, kaszę mannę, pieprz, paprykę, posiekany koperek oraz jajka i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na końcu można dosolić według uznania.Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Przełożyć do niej masę warzywną, wyrównać i zapiekać przez godzinę w temperaturze 180°C.Moja propozycja:
Pasztet z cukinii można podawać na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, z kleksem jogurtu greckiego lub śmietany.
Pasztet z cukinii smakuje znakomicie na zimno, jako dodatek do wędlin, serów, ryb. Może być również podany jako samodzielna przekąska.
0 komentarzy do: “Pasztet z cukinii”Dodaj swój