Upieczone paszteciki z farszem serowym na talerzu z sałatą.

Paszteciki z farszem serowym

Złote paszteciki drożdżowe z wytrawnym farszem serowym, pachnące miętą.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka, 1 białko
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • żółtko, łyżka mleka, kminek
Nadzienie:
  • 200 g ziemniaków ugotowanych (2 szt.)
  • 400 g białego sera
  • 100 g fety
  • 100 g parmezanu
  • ok. 3 gałązek mięty
  • sól, pieprz, imbir
  • 0,5 ~ 1 łyżeczka kminku mielonego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mleka, rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodać rozbełtane jajka, mąkę, roztopione masło, śmietanę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto mikserem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie farszu: ugotowane ziemniaki, biały ser i fetę przecisnąć przez praskę, parmezan utrzeć. Opłukane i osuszone listki mięty posiekać. Sery, ziemniaki, miętę, kminek, pieprz i imbir oraz szczyptę soli dokładnie wymieszać. Z ciasta drożdżowego uformować wałek, podzielić na porcje, każdą porcję uformować w rękach, nałożyć farsz, zlepić i ukształtować podłużny pasztecik. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać kminkiem. Piec w 160°C 10 ~ 15 minut na złoty kolor (pilnować, aby farsz nie wypłynął).

Moja propozycja:

Gorące drożdżowe paszteciki z farszem serowym podawać z sałatą, sałatką z pomidorów czy innymi sałatkami. Dobrym uzupełnieniem jest białe wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Paszteciki z farszem serowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.