Złote paszteciki drożdżowe z wytrawnym farszem serowym, pachnące miętą.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka, 1 białko
- 30 g drożdży
- 1 łyżka mleka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- żółtko, łyżka mleka, kminek
- 200 g ziemniaków ugotowanych (2 szt.)
- 400 g białego sera
- 100 g fety
- 100 g parmezanu
- ok. 3 gałązek mięty
- sól, pieprz, imbir
- 0,5 ~ 1 łyżeczka kminku mielonego
Sposób wykonania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mleka, rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodać rozbełtane jajka, mąkę, roztopione masło, śmietanę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto mikserem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie farszu: ugotowane ziemniaki, biały ser i fetę przecisnąć przez praskę, parmezan utrzeć. Opłukane i osuszone listki mięty posiekać. Sery, ziemniaki, miętę, kminek, pieprz i imbir oraz szczyptę soli dokładnie wymieszać. Z ciasta drożdżowego uformować wałek, podzielić na porcje, każdą porcję uformować w rękach, nałożyć farsz, zlepić i ukształtować podłużny pasztecik. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać kminkiem. Piec w 160°C 10 ~ 15 minut na złoty kolor (pilnować, aby farsz nie wypłynął).
Moja propozycja:
Gorące drożdżowe paszteciki z farszem serowym podawać z sałatą, sałatką z pomidorów czy innymi sałatkami. Dobrym uzupełnieniem jest białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Paszteciki z farszem serowym”Dodaj swój