Niby tylko parówki, ale w drożdżowym cieście posypanym sezamem, makiem, siemieniem lnianym z kruchą sałatą... Warto spróbować!
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 50 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mleka
- 3 g drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 10 ~ 12 cienkich parówek
- olej i mąka do formy
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 jajko
Sposób wykonania
Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i osypać mąką. Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier, dokładnie rozetrzeć, przykryć czystym ręczniczkiem i pozostawić, aż rozczyn zacznie pracować. Następnie dodać obydwie mąki, miękkie masło, jajka, kolendrę, sól i dobrze wyrobić mikserem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na dwie równe części, z każdej uformować kulę i rozwałkować okrąg wielkości tortownicy. Na dno formy włożyć jedną część ciasta, położyć na nim obrane z folii parówki i przykryć drugą częścią ciasta.
Roztrzepać jajko, posmarować nim wierzch ciasta i udekorować nasionami maku, sezamu i siemienia lnianego. Parówki w cieście piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Moja propozycja:
Parówki w cieście są samodzielnym daniem, które warto wzbogacić świeżymi warzywami. Znakomitym dodatkiem jest sałata w sosie winegret z dodatkiem rukoli i pomidorków koktajlowych.
0 komentarzy do: “Parówki w cieście”Dodaj swój