Parówki w cieście na talerzu z sałatką.

Parówki w cieście

Niby tylko parówki, ale w drożdżowym cieście posypanym sezamem,  makiem, siemieniem lnianym z kruchą sałatą... Warto spróbować!

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 10 ~ 12 cienkich parówek
  • olej i mąka do  formy
Do dekoracji ciasta:
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 jajko
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i osypać mąką. Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać cukier, dokładnie rozetrzeć, przykryć czystym ręczniczkiem i pozostawić, aż rozczyn zacznie pracować. Następnie dodać obydwie mąki, miękkie masło, jajka, kolendrę, sól i dobrze wyrobić mikserem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na dwie równe części, z każdej uformować kulę i rozwałkować okrąg wielkości tortownicy. Na dno formy włożyć jedną część ciasta, położyć na nim obrane z folii parówki i przykryć drugą częścią ciasta.

Roztrzepać jajko, posmarować nim wierzch ciasta i udekorować nasionami maku, sezamu i siemienia lnianego. Parówki w cieście piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Moja propozycja:

Parówki w cieście są samodzielnym daniem, które warto wzbogacić świeżymi warzywami. Znakomitym dodatkiem jest sałata w sosie winegret z dodatkiem rukoli i pomidorków koktajlowych.

Moja rada:

Zamiast mąki orkiszowej można użyć na przykład mąki graham lub tylko mąki pszennej.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Parówki w cieścieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.