Gotowa papryka pieczona w pojemniku.

Papryka pieczona

Łagodna papryka upieczona w piekarniku, pachnąca rozmarynem, otulona oliwą z oliwek

Dla tylu osób Dla wielu osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1,5 kg papryki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 - 1 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Paprykę opłukać, włożyć do cedzaka aby ociekła z wody, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą paprykę przekroić na pół i wyciąć środek z nasionami. Tak przygotowane warzywa poukładać ciasno na blaszce, jedno przy drugim i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piec około 40 minut, aż skórka z papryk lekko się przypali.

Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące papryki przełożyć lekko soląc i pieprząc. Miskę nakryć szczelnie folią spożywczą, aby papryki sparowały co spowoduje, że skórka będzie łatwiej schodzić.

Do moździerza wsypać suszony rozmaryn i utłuc na pył. Obrać ząbki czosnku. Kiedy papryka ostygnie, obrać skórkę. Wkładać do słoika lub innego naczynia warstwami posypując każdą warstwę rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz polewając obficie oliwą z oliwek. Naczynie zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki.

Papryka jest dobra następnego dnia, gdyż dopiero wówczas przejmie aromat przypraw w których jest zanurzona.

Moja propozycja:

Papryka z piekarnika jest znakomitym dodatkiem do serów, wędlin, jaj, pasztetów czy ryb. Może być również samodzielna przekąską.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Papryka pieczonaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.