Łagodna papryka upieczona w piekarniku, pachnąca rozmarynem, otulona oliwą z oliwek



Składniki
- 1,5 kg papryki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 - 1 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Paprykę opłukać, włożyć do cedzaka aby ociekła z wody, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą paprykę przekroić na pół i wyciąć środek z nasionami. Tak przygotowane warzywa poukładać ciasno na blaszce, jedno przy drugim i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piec około 40 minut, aż skórka z papryk lekko się przypali.
Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące papryki przełożyć lekko soląc i pieprząc. Miskę nakryć szczelnie folią spożywczą, aby papryki sparowały co spowoduje, że skórka będzie łatwiej schodzić.
Do moździerza wsypać suszony rozmaryn i utłuc na pył. Obrać ząbki czosnku. Kiedy papryka ostygnie, obrać skórkę. Wkładać do słoika lub innego naczynia warstwami posypując każdą warstwę rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz polewając obficie oliwą z oliwek. Naczynie zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki.
Papryka jest dobra następnego dnia, gdyż dopiero wówczas przejmie aromat przypraw w których jest zanurzona.
Moja propozycja:
Papryka z piekarnika jest znakomitym dodatkiem do serów, wędlin, jaj, pasztetów czy ryb. Może być również samodzielna przekąską.
0 komentarzy do: “Papryka pieczona”Dodaj swój