Paluszki rybne po grecku, czyli specjalność kuchni polskiej.
Dla 2 ~ 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 250 g paluszków rybnych (1 opakowanie)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ~ 6 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- ok. 0,5 cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, papryka, cukier
Sposób wykonania
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i usmażyć paluszki rybne. Włoszczyznę oczyścić, opłukać. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na grubej tarce, por pokroić na cienkie paseczki. W rondelku rozgrzać resztę oliwy, włożyć warzywa, zasmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Dusić do miękkości, ale nie rozgotować na mus. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, ewentualnie szczyptą cukru. Sos powinien być gęsty, o smaku kwaśno-słodkim. Paluszki przełożyć na półmisek i obłożyć sosem.
Moja propozycja:
Paluszki rybne po grecku podawać z pieczywem. Można je serwować na ciepło i zimno.
0 komentarzy do: “Paluszki rybne po grecku”Dodaj swój