Gotowe paluszki rybne po grecku na talerzu.

Paluszki rybne po grecku

Paluszki rybne po grecku, czyli specjalność kuchni polskiej.

Dla tylu osób Dla 2 ~ 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 250 g paluszków rybnych (1 opakowanie)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ~ 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  •  ok. 0,5 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, papryka, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i usmażyć paluszki rybne. Włoszczyznę oczyścić, opłukać. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na grubej tarce, por pokroić na cienkie paseczki. W rondelku rozgrzać resztę oliwy, włożyć warzywa, zasmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Dusić do miękkości, ale nie rozgotować na mus. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, ewentualnie szczyptą cukru. Sos powinien być gęsty, o smaku kwaśno-słodkim. Paluszki przełożyć na półmisek i obłożyć sosem.

Moja propozycja:

Paluszki rybne po grecku podawać z pieczywem. Można je serwować na ciepło i zimno.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Paluszki rybne po greckuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.