Delikatne paluszki krabowe uduszone w aromatycznym maśle z czosnkiem podane z chrupiącą bagietką. Palce lizać!
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 10 min.Składniki
- 250 g paluszków krabowych
- 100 g masła
- 1 główka czosnku
Sposób wykonania
Masło roztopić w rondelku, dodać do niego obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy pilnować, żeby się nie przypalił gdyż robi się gorzki, niesmaczny. Chwilę poddusić pod przykryciem i dołożyć obrane z folii paluszki krabowe. Ponownie przykryć rondel i chwilę gotować na bardzo wątłym ogniu. Przełożyć na talerzyki, polać masłem, w którym się dusiły, można udekorować gałązką świeżej bazylii. Podawać ciepłe z bagietką, chlebem pszennym lub typu włoskiego.
Zamiast przeciskać czosnek przez praskę, można pokroić ząbki w cienkie plasterki.Moja propozycja:
Zamiast masła, paluszki krabowe można udusić w oliwie z oliwek.
Ciekawe zestawienie paluszki krabowe z czosnkiem. Zrobiłam i muszę przyznać, że w smaku też są ciekawe. Dodatkowo posypałam natką pietruszki, efektownie wyglądało i dobrze smakowało.