409 Popudrowane pączki na talerzyku.

Pączki

Pączki, pączusie pyszne puszyste słodkości, którym się trudno oprzeć zwłaszcza w karnawale i tłustym czwartku.

Dla tylu osób Dla 6 - 8 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 220 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • zapach rumowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • konfitura
  • 0,75 l oleju
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania   Sposób wykonania
Rozkruszone drożdże wsypać do większej miski, dodać łyżeczkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, cukier waniliowy, ubite żółtka z cukrem, kilka kropli olejku rumowego i dobrze wymieszać. Pod koniec wyrabiania dodać stopione ciepłe masło oraz spirytus i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od miski. Ponownie przykryć miskę z ciastem ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wykrawać foremką krążki. Na każdy krążek włożyć porcję konfitury, ściągnąć brzegi i ulepić kuleczkę. Przygotowane pączki ułożyć na stolnicy, przykryć lnianym ręcznikiem i odczekać, aż ładnie podrosną.Na dużej tacy lub półmiskach rozłożyć papierowe ręczniki. W dużym garnku rozgrzać olej, wkładać wyrośnięte pączki. Gdy z jednej strony pączki się zrumienią, należy je odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Po wyjęciu odkładać na półmiski z ręcznikami, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Moja rada:

Ciasto można zrobić bez spirytusu, ale wówczas podczas smażenia będzie chłonąć więcej tłuszczu, przez co pączki byłyby bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “PączkiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.