Pączki, pączusie pyszne puszyste słodkości, którym się trudno oprzeć zwłaszcza w karnawale i tłustym czwartku.



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 220 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- zapach rumowy
- 2 łyżki spirytusu
- konfitura
- 0,75 l oleju
- cukier puder do posypania
Rozkruszone drożdże wsypać do większej miski, dodać łyżeczkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, cukier waniliowy, ubite żółtka z cukrem, kilka kropli olejku rumowego i dobrze wymieszać. Pod koniec wyrabiania dodać stopione ciepłe masło oraz spirytus i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od miski. Ponownie przykryć miskę z ciastem ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wykrawać foremką krążki. Na każdy krążek włożyć porcję konfitury, ściągnąć brzegi i ulepić kuleczkę. Przygotowane pączki ułożyć na stolnicy, przykryć lnianym ręcznikiem i odczekać, aż ładnie podrosną.Na dużej tacy lub półmiskach rozłożyć papierowe ręczniki. W dużym garnku rozgrzać olej, wkładać wyrośnięte pączki. Gdy z jednej strony pączki się zrumienią, należy je odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Po wyjęciu odkładać na półmiski z ręcznikami, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.Sposób wykonania
Moja rada:
Ciasto można zrobić bez spirytusu, ale wówczas podczas smażenia będzie chłonąć więcej tłuszczu, przez co pączki byłyby bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
0 komentarzy do: “Pączki”Dodaj swój