Orientalne risotto dla wszystkich, którzy lubią ciekawe smaki.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 35 min.Składniki
- 300 g ryżu
- 1 cebula
- 50 g orzechów (netto)
- 100 g rodzynek
- 2 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta chili
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 ~ 2 listki laurowe
Sposób wykonania
Ryż opłukać i dobrze odcedzić, najlepiej na sicie. Cebulę obrać i posiekać. Orzechy również rozdrobnić. Następnie rozgrzać olej w garnku, zeszklić cebulkę. Dołożyć szafran i chwilę podgrzać, aby uwolnił swój aromat. Do cebuli i szafranu wsypać ryż, lekko podsmażyć, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekane orzechy, rodzynki, cynamon, listki laurowe, odrobiną chili. Przykryć garnek pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby risotto nie przywarło do dna garnka. Gotować około 20 minut, ryż musi być miękki. Pod koniec gotowania można jeszcze doprawić danie solą i chilli, ale należy pamiętać, że bulion już zawierał sól.
Moja propozycja:
Egzotyczne risotto świetnie smakuje do kurczaka z grilla, ale jet również świetnym dodatkiem do szaszłyków czy ryb.
0 komentarzy do: “Orientalne risotto”Dodaj swój