Gotowe orientalne risotto na talerzu.

Orientalne risotto

Orientalne risotto dla wszystkich, którzy lubią ciekawe smaki.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 35 min. 
Składniki   Składniki
  • 300 g ryżu
  • 1 cebula
  • 50 g orzechów (netto)
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chili
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ~ 2 listki laurowe
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ryż opłukać i dobrze odcedzić, najlepiej na sicie. Cebulę obrać i posiekać. Orzechy również rozdrobnić. Następnie rozgrzać olej w garnku, zeszklić cebulkę. Dołożyć szafran i chwilę podgrzać, aby uwolnił swój aromat. Do cebuli i szafranu wsypać ryż, lekko podsmażyć, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać posiekane orzechy, rodzynki, cynamon, listki laurowe, odrobiną chili. Przykryć garnek pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby risotto nie przywarło do dna garnka. Gotować około 20 minut, ryż musi być miękki. Pod koniec gotowania można jeszcze doprawić danie solą i chilli, ale należy pamiętać, że bulion już zawierał sól.

Moja propozycja:

Egzotyczne risotto świetnie smakuje do kurczaka z grilla, ale jet również świetnym dodatkiem do szaszłyków czy ryb.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Orientalne risottoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.