Gotowy omlet cesarski z cukrem pudrem i migdałami na talerzyku.

Omlet cesarski

Oszroniony cukrem pudrem, obsypany uprażonymi płatkami migdałów, nadziany rodzynkami, pachnący wanilią... pyszny omlet cesarski.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 25 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki masła
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Płatki migdałowe uprażyć lekko na suchej patelni. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Mąkę, mleko, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dołożyć rodzynki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć wszystkie składniki na omlet. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni, przełożyć ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć omlet około 4 minut. Następnie zsunąć go na duży talerz i włożyć na patelnię obracając, aby omlet usmażył się z drugiej strony. Podłożyć resztę masła i dalej smażyć około 4 minut. Gotowy omlet poszarpać na kawałki widelcami, poukładać na talerzykach, oszronić cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Moja rada:

Jeśli nie dysponujemy bardzo dużą patelnią, należy wówczas ciasto podzielić na dwie części i usmażyć po kolei dwa omlety.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

0 komentarzy do: “Omlet cesarskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.