Oszroniony cukrem pudrem, obsypany uprażonymi płatkami migdałów, nadziany rodzynkami, pachnący wanilią... pyszny omlet cesarski.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 25 min.Składniki
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki masła
- 2 garści rodzynek
- 2 garści płatków migdałowych
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
Płatki migdałowe uprażyć lekko na suchej patelni. Rodzynki sparzyć, odcedzić i osuszyć. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Mąkę, mleko, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dołożyć rodzynki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć wszystkie składniki na omlet. Rozgrzać połowę masła na dużej patelni, przełożyć ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć omlet około 4 minut. Następnie zsunąć go na duży talerz i włożyć na patelnię obracając, aby omlet usmażył się z drugiej strony. Podłożyć resztę masła i dalej smażyć około 4 minut. Gotowy omlet poszarpać na kawałki widelcami, poukładać na talerzykach, oszronić cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Moja rada:
Jeśli nie dysponujemy bardzo dużą patelnią, należy wówczas ciasto podzielić na dwie części i usmażyć po kolei dwa omlety.
0 komentarzy do: “Omlet cesarski”Dodaj swój