Nóżki kurze z cząstkami ziemniaków w sosie cytrynowym z unoszącym się aromatem oregano. Potrawa inspirowana kuchnią grecką.



Składniki
- 3 nogi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 cytryny
- 1 łyżka oregano
- 250 ml rosołu lub bulionu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Sposób wykonania
Nóżki kurze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na dwie części, aby móc łatwiej przewracać je na patelni, i poodcinać nadmiar tłuszczu i skóry. Ziemniaki wybrać możliwie równej wielkości, obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem podzielić na ćwiartki. Ząbki czosnku obrać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki kurczaka. Kiedy się zarumieni z obu stron, posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Na tę samą patelnię dolać oliwę, włożyć ziemniaki, posolić i popieprzyć i obsmażą około sześciu, siedmiu minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do ziemniaków dołożyć kawałki mięsa, wlać sok z połowy cytryny i podlać rosołem. Całość oprószyć oregano, przykryć pokrywką i dusić około 40 minut, aż mięso i ziemniaki będą ugotowane.
Moja propozycja:
Nóżki z ziemniakami po grecku to proste w przygotowaniu i smaczne danie, które ma wyrazisty, kwaskowaty smak. Warzywo serwowane do tej potrawy powinno być łagodne. Doskonale będzie smakować zielony groszek.
0 komentarzy do: “Nóżki z ziemniakami po grecku”Dodaj swój