Naleśniki. Wsypać mąkę do kielicha miksera, następnie wbić 3 jaja, 2 białka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, 1,5 łyżki oleju, dolać mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie ubić tak, aby nie było grudek. Ciasto odstawić na pół godziny aby nabrało odpowiedniej konsystencji, a w tym czasie zrobić farsz. Przesmarować patelnię pozostałym olejem przed smażeniem pierwszego naleśnika. Wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię tak, aby pokryć ją cienką równomierną warstwą. Po wyschnięciu powierzchni naleśnika, przerzucić na drugą stronę i dosmażyć.Nadzienie. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pulchna masę. Następnie dodać twaróg lub biały ser przeciśnięty przez prasę i dokładnie wymieszać. Nałożyć farsz na usmażone naleśniki, rozsmarować i złożyć je w chusteczki (patrz zdjęcie). Roztopić na patelni masło klarowane, a następnie partiami po cztery sztuki, podgrzać nafaszerowane naleśniki na patelni z jednej, a następnie drugiej strony. Gotowe naleśnik oprószyć cukrem pudrem. Podawać bezpośrednio po podsmażeniu.
0 komentarzy do: “Naleśniki z twarogiem”Dodaj swój