Naleśniki nadziane aromatycznym farszem mięsnym, podane z chrupiącą sałatą. Bardzo proste i zaskakująco smaczne danie.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 70 min.SkładnikiNaleśniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 3 jajka
- 8 łyżek mąki
- 2,5 łyżki oleju
- sól
- 500 g mięsa mielonego od szynki
- 1,5 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 0,5 szklanki bulionu
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki przyprawy do gyrosu
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Mleko, wodę, jajka, mąkę, 2 łyżki oleju oraz szczyptą soli wymieszać w kielichu blendera. Pozostawionym olejem posmarować patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika, pozostałe smażyć bez tłuszczu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Gdy się zeszkli dodać przyprawę do gyrosu, kawałki pomidorów oraz bulion i gotować około 25 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Masą mięsną posmarować naleśniki i zwinąć w rulony, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać około 15 minut.
0 komentarzy do: “Naleśniki z mięsem”Dodaj swój