Naleśniki z mięsem na talerzu z sałatą.

Naleśniki z mięsem

Naleśniki nadziane aromatycznym farszem mięsnym, podane z chrupiącą sałatą. Bardzo proste i zaskakująco smaczne danie.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
Naleśniki:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 2,5 łyżki oleju
  • sól
 Nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego od szynki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki przyprawy do gyrosu
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mleko, wodę, jajka, mąkę, 2 łyżki oleju oraz szczyptą soli wymieszać w kielichu blendera. Pozostawionym olejem posmarować patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika, pozostałe smażyć bez tłuszczu.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Gdy się zeszkli dodać przyprawę do gyrosu, kawałki pomidorów oraz bulion i gotować około 25 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Masą mięsną posmarować naleśniki i zwinąć w rulony, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać około 15 minut.

Moja propozycja:

Do naleśników z mięsem dobrze smakuje sałata w sosie winegret z papryką ale równie dobrze może to być sałatka z pomidorów i cebuli oraz ogórków.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Naleśniki z mięsemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.