Gotowe naleśniki z bananami na talerzyku.

Naleśniki z bananami

"Bananowy jest po prostu żywot mój..."

Ociekające miodem, z ziarenkami sezamu, pachnące cynamonem czyli naleśniki z bananami.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Naleśniki:
  • 4 jajka
  • 10 - 12 łyżek mąki
  • 220 g wody (1 szklanka)
  • 250 g mleka (1 szklanka)
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 3 banany
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jaja umyć i całe wbić do kielicha malaksera. Następnie dodać wodę, mleko mąkę, olej oraz szczyptę soli i dobrze zmiksować. Ciasto przyrządzone z olejem umożliwia smażenie bez tłuszczu, tylko pod pierwszy naleśnik należy rozsmarować parę kropli oleju. Wlewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię o średnicy około 20 cm. Szybkim ruchem patelni rozprowadzić ciasto na całej powierzchni dna. Gdy powierzchnia naleśnika podeschnie, przewrócić na drugą stronę, lekko podrumienić i odłożyć na talerz. Powinno ich być dwanaście.

Banany obrać, przeciąć wzdłuż, a następnie na pół tak, aby powstało 12 części. Każdą część posypać lekko cynamonem i zawinąć w rulon. Rozgrzać olej, (najlepiej na dwóch patelniach) poukładać na nich naleśniki z bananami. Zmniejszyć ogień pod palnikiem, podłożyć masło i pozwolić, aby podgrzały się wraz z nadzieniem. W trakcie podgrzewania obrócić na drugą.Na małej suchej patelence uprażyć nasiona sezamu.

Moja propozycja:

Naleśniki z bananami fantastycznie smakują polane płynnym miodem i posypane uprażonymi nasionami sezamu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Naleśniki z bananamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.