"Bananowy jest po prostu żywot mój..."
Ociekające miodem, z ziarenkami sezamu, pachnące cynamonem czyli naleśniki z bananami.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
Naleśniki:
- 4 jajka
- 10 - 12 łyżek mąki
- 220 g wody (1 szklanka)
- 250 g mleka (1 szklanka)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatki:
- 3 banany
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
Jaja umyć i całe wbić do kielicha malaksera. Następnie dodać wodę, mleko mąkę, olej oraz szczyptę soli i dobrze zmiksować. Ciasto przyrządzone z olejem umożliwia smażenie bez tłuszczu, tylko pod pierwszy naleśnik należy rozsmarować parę kropli oleju. Wlewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię o średnicy około 20 cm. Szybkim ruchem patelni rozprowadzić ciasto na całej powierzchni dna. Gdy powierzchnia naleśnika podeschnie, przewrócić na drugą stronę, lekko podrumienić i odłożyć na talerz. Powinno ich być dwanaście.
Banany obrać, przeciąć wzdłuż, a następnie na pół tak, aby powstało 12 części. Każdą część posypać lekko cynamonem i zawinąć w rulon. Rozgrzać olej, (najlepiej na dwóch patelniach) poukładać na nich naleśniki z bananami. Zmniejszyć ogień pod palnikiem, podłożyć masło i pozwolić, aby podgrzały się wraz z nadzieniem. W trakcie podgrzewania obrócić na drugą.Na małej suchej patelence uprażyć nasiona sezamu.Moja propozycja:
Naleśniki z bananami fantastycznie smakują polane płynnym miodem i posypane uprażonymi nasionami sezamu.
0 komentarzy do: “Naleśniki z bananami”Dodaj swój