Turcja to piękny kraj słynący ze wspaniałych zabytków, ale to również kraj sympatycznych ludzi i pysznej kuchni. Skosztujmy jej. Musaka turecka to smaczna tradycyjna potrawa.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 2 bakłażany
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 0,25 l bulionu
- 400 g mięsa wołowego zmielonego
- 1 - 2 listki laurowe
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- ok. 8 łyżek oliwy z oliwek
Sposób wykonania
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, czubkiem noża ponacinać miąższ po dwa, trzy razy, tak żeby nacięcia się nie przecinały. Część talarków bakłażana obsmażyć na patelni podlewając oliwą. Resztę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i skropić oliwą. Piec w 180°C przez 20 minut. Paprykę umyć, osuszyć drobno pokroić, cebulę obrać i również pokroić, czosnek obrać. Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić na nim paprykę z cebulą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać wołowe mięso mielone i obsmażać, mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dolać zmiksowane pomidory, bulion, dodać paprykę ostrą i słodką, listek laurowy, posolić. Wymieszać i gotować około czterdziestu minut. Sos jest gotowy gdy część płynu odparuje, a mięso jest miękkie. Na końcu doprawić pieprzem.
Formę żaroodporną wysmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Na dno włożyć usmażone plastry bakłażana, polać je sosem mięsno-warzywnym, ponownie ułożyć warstwę z bakłażanów, zalać ją sosem. Czynność tę powtarzać do wyczerpania składników, ale ostatnią, warstwą powinien być sos. Wierzch skropić łyżką oliwy z oliwek. Musakę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około 30 minut. Podawać bezpośredni po upieczeniu.
Moja propozycja:
Musaka turecka to samodzielne danie, które można serwować bez dodatków. Można podać do niej ryż lub pieczywo, ale obowiązkowo należy posypać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Musaka turecka”Dodaj swój