Upieczony pikantny mintaj na talerzu z dodatkami.

Mintaj

Ciekawy w smaku mintaj na ostro, czyli pokryty bejcą z chili, pieprzu, imbiru z nutą ziela angielskiego... na pewno warto spróbować.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 4 filety mintaja
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól
Bejca:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,3 łyżeczki mielonego chili
  • 0,3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 ~ 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 120 ml wody (0,5 szklanki)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i odłożyć w chłodne miejsce. Zrobić bejcę. Kulki ziela angielskie utłuc w moździerzu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać chili, imbir, pieprz, paprykę słodką, ziele angielskie i zalać wodą. Zagotować, dodać koncentrat pomidorowy i dosłodzić. Mintaja posmarować bejcą i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.

Moja propozycja:

Mintaj w pikantnej bejcy wymaga łagodnych dodatków. Duszone ziemniak z pachnącym koperkiem, groszek zielony z masłem oraz uprażone jabłka będą wyśmienitym dopełnieniem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “MintajDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.