Ciekawy w smaku mintaj na ostro, czyli pokryty bejcą z chili, pieprzu, imbiru z nutą ziela angielskiego... na pewno warto spróbować.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 4 filety mintaja
- sok z 0,5 cytryny
- sól
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,3 łyżeczki mielonego chili
- 0,3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,3 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,3 łyżeczki papryki słodkiej
- 8 kulek ziela angielskiego
- 2 ~ 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 120 ml wody (0,5 szklanki)
Sposób wykonania
Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i odłożyć w chłodne miejsce. Zrobić bejcę. Kulki ziela angielskie utłuc w moździerzu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Następnie dodać chili, imbir, pieprz, paprykę słodką, ziele angielskie i zalać wodą. Zagotować, dodać koncentrat pomidorowy i dosłodzić. Mintaja posmarować bejcą i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.
Moja propozycja:
Mintaj w pikantnej bejcy wymaga łagodnych dodatków. Duszone ziemniak z pachnącym koperkiem, groszek zielony z masłem oraz uprażone jabłka będą wyśmienitym dopełnieniem.
0 komentarzy do: “Mintaj”Dodaj swój