Gotowe medaliony wieprzowe na talerzu z dodatkami.

Medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe, sałata z mandarynkami oraz zielone, aromatyczne  puree - pyszny i kolorowy obiad.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 1  polędwica wieprzowa ok.500 g
  •  2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
Zielone puree:
  • 1 kg ziemniaków
  • 125 ml ciepłego mleka (0,5 szklanki)
  • 40 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki obrać, pokroić na połówki i gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Rukolę opłukać, osuszyć i posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do rukoli wraz z octem jabłkowym i oliwą z oliwek. Wymieszać. Ziemniaki odcedzić, odparować i udusić. Dolać ciepłe mleko i ubijać tak długo, aż powstanie purre. Dodać przygotowaną wcześniej  przyprawioną rukolę i wymieszać.

Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na grube plastry. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć medaliony po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu posypać solą i pieprzem, można to zrobić na talerzu.

Moja propozycja:

Medaliony wieprzowe i zielone puree ziemniaczane świetnie do siebie pasują smakowo. Znakomitym dodatkiem warzywnym będzie sałata z mandarynkami.

Sałatka z mandarynkami

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Medaliony wieprzoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.