Medaliony wieprzowe, sałata z mandarynkami oraz zielone, aromatyczne puree - pyszny i kolorowy obiad.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 1 polędwica wieprzowa ok.500 g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- 125 ml ciepłego mleka (0,5 szklanki)
- 40 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki i gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Rukolę opłukać, osuszyć i posiekać. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do rukoli wraz z octem jabłkowym i oliwą z oliwek. Wymieszać. Ziemniaki odcedzić, odparować i udusić. Dolać ciepłe mleko i ubijać tak długo, aż powstanie purre. Dodać przygotowaną wcześniej przyprawioną rukolę i wymieszać.
Polędwicę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na grube plastry. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć medaliony po 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu posypać solą i pieprzem, można to zrobić na talerzu.
Moja propozycja:
Medaliony wieprzowe i zielone puree ziemniaczane świetnie do siebie pasują smakowo. Znakomitym dodatkiem warzywnym będzie sałata z mandarynkami.
Sałatka z mandarynkami
…aż jeść się chce…