Wyrafinowany mazurek ze śliwkami z wytrawną czekoladą i nutą migdałową. Rozkosz dla podniebienia.
Blaszka: 28 cm x 24cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 200 g śliwek suszonych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g płatków migdałów
- 100 g orzechów
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 4 jajka
- 1 cała cytryna
- 1 łyżka amaretto lub parę kropli olejku migdałowego
- garść płatków migdałowych do posypania wierzchu mazurka
- wafle
Sposób wykonania
Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, a na spód włożyć wafel. Śliwki opłukać, osuszyć i pokroić. Migdały i orzechy drobno posiekać. Cytrynę dokładnie umyć, wytrzeć i zetrzeć całą skórkę, a sok wycisnąć. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w mikrofali i dołożyć do masy jajecznej. Następnie dodać śliwki, migdały, orzechy, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz amaretto lub olejek migdałowy. Wszystkie składniki delikatnie połączyć i rozsmarować równomiernie na waflu ułożonym na blaszce. Wierzch posypać pozostawionymi płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 25 minut. Mazurek ze śliwkami kroić dopiero po ostudzeniu.
Moja rada:
Jeśli śliwki są suche, należy je zalać winem (około 0,5 szklanki) i zostawić na parę godzin.
0 komentarzy do: “Mazurek ze śliwkami”Dodaj swój