Mazurek ze śliwkami na talerzyku.

Mazurek ze śliwkami

Wyrafinowany mazurek ze śliwkami z wytrawną czekoladą i nutą migdałową. Rozkosz dla podniebienia.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g śliwek suszonych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g orzechów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 1 cała cytryna
  • 1 łyżka amaretto lub parę kropli olejku migdałowego
  • garść płatków migdałowych do posypania wierzchu mazurka
  • wafle
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, a na  spód włożyć wafel. Śliwki opłukać, osuszyć i  pokroić. Migdały i orzechy drobno posiekać. Cytrynę dokładnie umyć, wytrzeć i zetrzeć całą skórkę, a sok wycisnąć. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w mikrofali i dołożyć do masy jajecznej. Następnie dodać śliwki, migdały, orzechy, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz amaretto lub olejek migdałowy. Wszystkie składniki delikatnie połączyć i rozsmarować równomiernie na waflu ułożonym na blaszce. Wierzch posypać pozostawionymi płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 25 minut. Mazurek ze śliwkami kroić dopiero po ostudzeniu.

Moja rada:

Jeśli śliwki są suche, należy je zalać winem (około 0,5 szklanki) i zostawić na parę godzin.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.