Pięknie udekorowany mazurek z kajmakiem.

Mazurek z kajmakiem

Może i ciasto kruche, ale wrażenia smakowe niezapomniane. Mazurek z kajmakiem to ciasto pełne słodkości.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm) Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 2 h 30 min.
Składniki Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru

Masa kajmakowa

  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 łyżek mleka w proszku granulowanego

Dekoracja (ilość według uznania)

  • rodzynki
  • żurawina
  • suszone morele
  • daktyle
  • wiórki kokosowe
  • dodatkowo inne bakalie według uznania (np. kandyzowane skórki pomarańczy)
Sposób wykonania Sposób wykonania

Mąkę i cukier puder wsypać na stolnicę. Następnie dodać masło pokrojone na kawałki oraz żółtko. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki (lub tortownicy). Uformować brzegi ciasta, które mogą tworzyć ozdobną falbankę. Piec przez 15 ~ 20 minut w temperaturze 175°C.

Masa kajmakowa i dekoracja

Mleko gotować z cukrem na wolnym ogniu do zgęstnienia masy, następnie zdjąć z ognia i wsypać rozgniecione na pył mleko w proszku. Dodać masło i ucierać mikserem do dwukrotnego powiększenia objętości masy. Rozsmarować na cieście i wyrównać wierzch nożem moczonym w ciepłej wodzie. Mazurek z kajmakiem udekorować rodzynkami, żurawiną, suszonymi morelami, daktylami i wiórkami kokosowymi (uwaga, kajmak tężeje szybko, trzeba to zrobić niezwłocznie). Można dodać również inne bakalie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Mazurek z kajmakiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.