Może i ciasto kruche, ale wrażenia smakowe niezapomniane. Mazurek z kajmakiem to ciasto pełne słodkości.



Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
Masa kajmakowa
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 5 łyżek mleka w proszku granulowanego
Dekoracja (ilość według uznania)
- rodzynki
- żurawina
- suszone morele
- daktyle
- wiórki kokosowe
- dodatkowo inne bakalie według uznania (np. kandyzowane skórki pomarańczy)
Sposób wykonania
Mąkę i cukier puder wsypać na stolnicę. Następnie dodać masło pokrojone na kawałki oraz żółtko. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki (lub tortownicy). Uformować brzegi ciasta, które mogą tworzyć ozdobną falbankę. Piec przez 15 ~ 20 minut w temperaturze 175°C.
Masa kajmakowa i dekoracja
Mleko gotować z cukrem na wolnym ogniu do zgęstnienia masy, następnie zdjąć z ognia i wsypać rozgniecione na pył mleko w proszku. Dodać masło i ucierać mikserem do dwukrotnego powiększenia objętości masy. Rozsmarować na cieście i wyrównać wierzch nożem moczonym w ciepłej wodzie. Mazurek z kajmakiem udekorować rodzynkami, żurawiną, suszonymi morelami, daktylami i wiórkami kokosowymi (uwaga, kajmak tężeje szybko, trzeba to zrobić niezwłocznie). Można dodać również inne bakalie.
0 komentarzy do: “Mazurek z kajmakiem”Dodaj swój