Mazurek pomarańczowy na talerzyku.

Mazurek pomarańczowy

Słodki ale z kroplą goryczy, orzeźwiający ale łagodny w smaku, czyli wspaniały mazurek pomarańczowy.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm)  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
Polewa:
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 400 g cukru
  • garść płatków migdałowych do dekoracji
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Pomarańcze i cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, zetrzeć całe na tarce (ze skórką), pestki usunąć. Przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż polewa będzie gęsta i przezroczysta. Mąkę posiekać z masłem, cukrem i śmietaną. Następnie szybko rozetrzeć w rękach, uformować kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wymościć blaszkę wraz z brzegami. Piec w temperaturze 180° około 20 minut. Na upieczony placek nałożyć jeszcze ciepłą polewę cytrusową i udekorować płatkami migdałowymi.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek pomarańczowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.