Słodki ale z kroplą goryczy, orzeźwiający ale łagodny w smaku, czyli wspaniały mazurek pomarańczowy.
Blaszka: 28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm) Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 12%
Polewa:
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 400 g cukru
- garść płatków migdałowych do dekoracji
Sposób wykonania
Pomarańcze i cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, zetrzeć całe na tarce (ze skórką), pestki usunąć. Przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż polewa będzie gęsta i przezroczysta. Mąkę posiekać z masłem, cukrem i śmietaną. Następnie szybko rozetrzeć w rękach, uformować kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wymościć blaszkę wraz z brzegami. Piec w temperaturze 180° około 20 minut. Na upieczony placek nałożyć jeszcze ciepłą polewę cytrusową i udekorować płatkami migdałowymi.
0 komentarzy do: “Mazurek pomarańczowy”Dodaj swój