Mazurek orzechowy to kruche maślane ciasto pokryte masą orzechową z pomarańczowym akcentem. Czy można mu się oprzeć...
Blaszka: 28 x 24 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 250 g orzechów
- 150 g cukru pudru
- 100 g skórki pomarańczowej w syropie
- 0,5 szklanki śmietanki 18 lub 30 %
Sposób wykonania
Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko, wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wymościć spód oraz boki ciastem. Upiec na złoty kolor: około 20 minut w temperaturze 175°C. W czasie kiedy ciasto tężeje w lodówce, przygotować masę orzechową. Łuskane orzechy posiekać nożem lub zmielić w maszynce, dodać pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową, cukier puder, śmietankę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony kruchy spód i dalej piec około 10 minut. Mazurek orzechowy pokroić po ostudzeniu na małe prostokąciki.
0 komentarzy do: “Mazurek orzechowy”Dodaj swój