Mazurek orzechowy na talerzyku.

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy to kruche maślane ciasto pokryte masą orzechową z pomarańczowym akcentem. Czy można mu się oprzeć...

Dla tylu osób Blaszka: 28 x 24 cm   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
Masa orzechowa:
  • 250 g orzechów
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g skórki pomarańczowej w syropie
  • 0,5 szklanki śmietanki 18 lub 30 %
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko, wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wymościć spód oraz boki ciastem. Upiec na złoty kolor: około 20 minut w temperaturze 175°C. W czasie kiedy ciasto tężeje w lodówce, przygotować masę orzechową. Łuskane orzechy posiekać nożem lub zmielić w maszynce, dodać pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową, cukier puder, śmietankę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony kruchy spód i dalej piec około 10 minut. Mazurek orzechowy pokroić po ostudzeniu na małe prostokąciki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek orzechowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.