Mazurek makowy na talerzyku.

Mazurek makowy

Mazurek makowy to wspaniałe ciasto dla wielbicieli słodkości z maku na Wielkanoc i nie tylko.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g maku
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 jaj
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 0,5 laski wanilii lub cukier waniliowy
  • wafel
  • 120 g orzechów ziemnych
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mak zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie i zmielić dwa razy. Można użyć gotowego, zmielonego maku, który zalewa się mlekiem. Orzechy obrać i posiekać na deseczce. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, na dno włożyć wafel. Masło stopić i dodać do maku, wymieszać. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Do maku dodać bułkę tartą, miód, ubite żółtka z cukrem, wanilię, dokładnie wymieszać. Następnie ubić białka i połączyć z masą makową i przełożyć do blaszki. Wierzch posypać równomiernie posiekanymi orzechami. Mazurek makowy piec w 175°C około 35 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek makowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.