Mazurek makowy to wspaniałe ciasto dla wielbicieli słodkości z maku na Wielkanoc i nie tylko.
Blaszka: 28 cm x 24 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 200 g maku
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 5 jaj
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki tartej bułki
- 0,5 laski wanilii lub cukier waniliowy
- wafel
- 120 g orzechów ziemnych
Sposób wykonania
Mak zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie i zmielić dwa razy. Można użyć gotowego, zmielonego maku, który zalewa się mlekiem. Orzechy obrać i posiekać na deseczce. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, na dno włożyć wafel. Masło stopić i dodać do maku, wymieszać. Żółtka z cukrem ubić na pulchną masę. Do maku dodać bułkę tartą, miód, ubite żółtka z cukrem, wanilię, dokładnie wymieszać. Następnie ubić białka i połączyć z masą makową i przełożyć do blaszki. Wierzch posypać równomiernie posiekanymi orzechami. Mazurek makowy piec w 175°C około 35 minut.
0 komentarzy do: “Mazurek makowy”Dodaj swój