Kruche maślane ciasto pokryte gęstą, daktylową masą z kawałkami skórki pomarańczowej i orzechów. Pyszności.
Blaszka: 28 cm x 24 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 200 g daktyli (netto, bez pestek)
- 100 g orzechów
- 200 g skórki pomarańczowej
- 250 g cukru
- 2 cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 100 ml wody
Sposób wykonania
Ciasto. Masło, mąkę, cukier i śmietanę posiekać nożem. Następnie szybko rozetrzeć w rękach, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wymościć ją schłodzonym ciastem wraz z brzegami. Spód ciasta nakłuć w paru miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut.
Masa. Daktyle opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Orzechy posiekać. Skórkę pomarańczową również pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier i ugotować gęsty syrop. Włożyć do niego rozdrobnione daktyle, chwilę gotować. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz orzechy, dalej smażyć ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec smażenia dolać sok z dwóch cytryn. Masa powinna być gęsta. Na wystudzone ciasto przełożyć schłodzoną masę daktylową i równomiernie rozsmarować.
0 komentarzy do: “Mazurek daktylowy”Dodaj swój