Mazurek daktylowy na talerzyku.

Mazurek daktylowy

Kruche maślane ciasto pokryte gęstą, daktylową masą z kawałkami skórki pomarańczowej i orzechów. Pyszności.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm  x 24 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Polewa:
  • 200 g daktyli (netto, bez pestek)
  • 100 g orzechów
  • 200 g skórki pomarańczowej
  • 250 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 100 ml wody
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Masło, mąkę, cukier i śmietanę posiekać nożem. Następnie szybko rozetrzeć w rękach, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wymościć ją schłodzonym ciastem wraz z brzegami. Spód ciasta nakłuć w paru miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut.

Masa. Daktyle opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Orzechy posiekać. Skórkę pomarańczową również pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier i ugotować gęsty syrop. Włożyć do niego rozdrobnione daktyle, chwilę gotować. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz orzechy, dalej smażyć ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec smażenia dolać sok z dwóch cytryn. Masa powinna być gęsta. Na wystudzone ciasto przełożyć schłodzoną masę daktylową i równomiernie rozsmarować.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek daktylowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.