Mazurek cytrynowy na talerzyku.

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy na kruchym kawowym spodzie pokrytym orzeźwiającą cyrynową masą. Doskonała kompozycja smakowa i kolorystyczna.

Dla tylu osób Dla 25 cm x 30 cm osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto kawowe:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki gorącej wody
Masa cytrynowa:
  • 4 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (ok. 4 szt.)
Skórka kandyzowana z cytryn do dekoracji 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zalać czterema łyżkami gorącej wody. Do miski wsypać mąkę, dwie łyżki cukru, twarde masło pokrojone w małe kawałki oraz zimną kawę. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, dno i boki wymościć ciastem i ponakłuwać spód widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować masę cytrynowa.

Masa. Z wyszorowanej jednej cytryny zetrzeć skórkę. Całe jajka ubić na pulchna masę. Wycisnąć sok z cytryn. Do ubitych jaj dolać mleko skondensowane, otartą skórkę oraz sok z cytryn. Wszystko dobrze wymieszać, wlać na podpieczony spód i dalej piec około 25 minut.

Po wyjęciu mazurka cytrynowego z piekarnika, jeszcze, gdy jest gorący i masa jest bardziej plastyczna, udekorować kandyzowanymi kosteczkami skórki cytrynowej.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Mazurek cytrynowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.