Mazurek cytrynowy na kruchym kawowym spodzie pokrytym orzeźwiającą cyrynową masą. Doskonała kompozycja smakowa i kolorystyczna.



Ciasto kawowe:Składniki
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki gorącej wody
- 4 jajka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g)
- otarta skórka z jednej cytryny
- 160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (ok. 4 szt.)
Sposób wykonania
Ciasto. Dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zalać czterema łyżkami gorącej wody. Do miski wsypać mąkę, dwie łyżki cukru, twarde masło pokrojone w małe kawałki oraz zimną kawę. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, dno i boki wymościć ciastem i ponakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotować masę cytrynowa.
Masa. Z wyszorowanej jednej cytryny zetrzeć skórkę. Całe jajka ubić na pulchna masę. Wycisnąć sok z cytryn. Do ubitych jaj dolać mleko skondensowane, otartą skórkę oraz sok z cytryn. Wszystko dobrze wymieszać, wlać na podpieczony spód i dalej piec około 25 minut.
Po wyjęciu mazurka cytrynowego z piekarnika, jeszcze, gdy jest gorący i masa jest bardziej plastyczna, udekorować kandyzowanymi kosteczkami skórki cytrynowej.
0 komentarzy do: “Mazurek cytrynowy”Dodaj swój