Mazurek bezowy owiany aromatem cytrynowym a w nim dużo orzechów, migdałów, rodzynek, kawałki czekolady... wierzch pokryty słodką chrupiącą skorupką.
Blaszka: 28 cm x 24 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 7 - 8 białek
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 350 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa... )
- 50 g czekolady gorzkiej
- otarta skórka z cytryny
- wafel
Sposób wykonania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć zgodnie z wymiarami dna blaszki na papier położyć przycięty wafel. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę. Migdały i orzechy oraz czekoladę posiekać nożem. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Białka ubić, dodając cukier, na gęstą pianę. Do ubitej masy dołożyć bakalie wraz z czekoladą, otarta skórką z cytryny i lekko wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę, wyrównać i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C około 60 minut. Po wystudzeniu pokroić na małe porcje bardzo ostrym nożem.
0 komentarzy do: “Mazurek bezowy”Dodaj swój