Mazurek bezowy na talerzyku.

Mazurek bezowy

Mazurek bezowy owiany aromatem cytrynowym a w nim dużo orzechów, migdałów, rodzynek, kawałki czekolady... wierzch pokryty słodką chrupiącą skorupką.

Dla tylu osób Blaszka: 28 cm x 24 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 7 - 8 białek
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 350 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa... )
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • otarta skórka z cytryny
  • wafel
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć zgodnie z wymiarami dna blaszki na papier położyć przycięty wafel. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę. Migdały i orzechy oraz czekoladę posiekać nożem. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Białka ubić, dodając cukier, na gęstą pianę. Do ubitej masy dołożyć bakalie wraz z czekoladą, otarta skórką z cytryny i lekko wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę, wyrównać i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 120°C około 60 minut. Po wystudzeniu pokroić na małe porcje bardzo ostrym nożem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Mazurek bezowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.