Makowiec z orzechami... Kruche maślane ciasto, dużo maku, dużo orzechów, zapach unoszącej się wanilii...
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.SkładnikiCiasto:
- 500 g mąki
- 250 g twardego masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 15 g
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g maku mielonego
- 250 g cukru
- 4 żółtka
- 8 białek
- 80 g masła
- 2 płaski łyżki mąki
- 100 g orzechów zmielonych pekan
- 25 g masła
- 50 g cukru
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 cukier waniliowy 15 g
- 100 g orzechów pekan
Sposób wykonania
Mak. Gotowy zmielony mak zalać dwiema szklankami gorącego mleka i poczekać, aż je wchłonie. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodać do ostudzonego maku wraz ze zmielonymi orzechami i wszystko wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, dosypać mąkę i intensywnie mieszając zrobić białą zasmażkę. Dodać do masy makowej. Na końcu ubić białka na sztywną pianę, dołożyć do masy makowej i połączyć delikatnie łyżką wszystkie składniki.
Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia umieścić na stolnicy i posiekać nożem. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wsypać powstałą kruszonkę, pozostawiając czwartą część na posypanie wierzchu. Na ciasto przełożyć masę makową, posypać pozostawionym ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około 40 minut.
Po wyciągnięciu upieczonego makowca z piekarnika przygotować polewę z orzechami. W rondelku stopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy i mieszać intensywnie, aż się rozpuści. Następnie dodać śmietankę i orzechy, chwilkę pogotować mieszając, aby orzechy otuliły się polewą. Jeszcze ciepłe orzechy poukładać na cieście, a pozostałym lukrem skropić wierzch makowca.
Moja rada:
W przepisie został wskazany gotowy mak mielony, który bardzo przyspiesz przygotowanie makowca z orzechami. Jeśli go nie mamy, to należy mak przygotować tradycyjnie: sparzyć a następnie zmielić.
0 komentarzy do: “Makowiec z orzechami”Dodaj swój