Makowiec japoński na talerzyku.

Makowiec japoński

Wilgotny makowiec japoński polany gorzką czekoladą, oprószony płatkami migdałowymi. Dużo maku, dużo bakalii, dużo przyjemności podczas jedzenia.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Makowiec:
  • 400 g maku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek kaszki manny
  • 3 jabłka (450-500 g)
  • olejek migdałowy wg uznania
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały...
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • płatki migdałów
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Makowiec. Mak mielony wsypać do większej miski i zalać wrzącym mlekiem. Przygotować bakalie: rodzynki namoczyć a migdały i orzechy posiekać. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Żółtka z cukrem ubić, kiedy powstanie gęsta masa dodać miękkie masło i dalej ubijać aż wszystkie składniki połączą się. Następnie dodać ostudzony mak, mąkę, kaszkę mannę, miód, bakalie, aromat migdałowy, pokrojone jabłka oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć łyżką. Całość przełożyć na blaszkę, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 35-40 minut.

Polewa. Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do rondelka. Dołożyć dwie łyżki masła i podgrzewając na bardzo małym ogniu, aż się rozpuści, cały czas mieszając. Kiedy powstanie jednolita gęsta polewa rozsmarować ją na gorącym makowcu i szybko posypać płatkami migdałowymi, aby mogły się wtopić w tężejącą czekoladę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Makowiec japońskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.