Wilgotny makowiec japoński polany gorzką czekoladą, oprószony płatkami migdałowymi. Dużo maku, dużo bakalii, dużo przyjemności podczas jedzenia.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.SkładnikiMakowiec:
- 400 g maku mielonego
- 400 ml mleka
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 150 g miękkiego masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek kaszki manny
- 3 jabłka (450-500 g)
- olejek migdałowy wg uznania
- bakalie: rodzynki, orzechy, migdały...
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- płatki migdałów
Sposób wykonania
Makowiec. Mak mielony wsypać do większej miski i zalać wrzącym mlekiem. Przygotować bakalie: rodzynki namoczyć a migdały i orzechy posiekać. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Żółtka z cukrem ubić, kiedy powstanie gęsta masa dodać miękkie masło i dalej ubijać aż wszystkie składniki połączą się. Następnie dodać ostudzony mak, mąkę, kaszkę mannę, miód, bakalie, aromat migdałowy, pokrojone jabłka oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć łyżką. Całość przełożyć na blaszkę, wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 35-40 minut.
Polewa. Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do rondelka. Dołożyć dwie łyżki masła i podgrzewając na bardzo małym ogniu, aż się rozpuści, cały czas mieszając. Kiedy powstanie jednolita gęsta polewa rozsmarować ją na gorącym makowcu i szybko posypać płatkami migdałowymi, aby mogły się wtopić w tężejącą czekoladę.
0 komentarzy do: “Makowiec japoński”Dodaj swój