Dobry makowiec powinien być wilgotny i bogaty w bakalie.
Blaszka: 40 cm x 14 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 90 min.SkładnikiCiasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 150 ml mleka
- 40 g drożdży
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 7 g masła
- 200 g maku
- 130 g cukru
- 2 jajka
- bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, figi, skórka pomarańczowa i in.)
- 40 g masła
- 1 płaska łyżka mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- ok. 0,5 cytryny
Sposób wykonania
Ciasto: zaparzyć gotującym mlekiem 80 gram (0,2) mąki, energicznie rozetrzeć, aby nie było grudek. Drożdże wymieszać z trzema łyżeczkami cukru, aż staną się płynne. Dodać do zaparzonej mąki, połączyć i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, utarte żółtka z cukrem i połączyć. Na końcu wlać roztopione masło i wszystko dokładnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia.
Mak: mak gotować do czasu aż będzie go można rozetrzeć w palcach, odsączyć na sicie wyłożonym czystą ściereczką, zmielić dwukrotnie przez sitko makowe. Do zmielonego maku dodać ubite żółtka z cukrem, bakalie i delikatnie połączyć. Z masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do masy makowej. Na końcu ubić na sztywno pianę białka i wszystkie składniki lekko połączyć. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej ciasto, wyścielić nim foremkę tak, aby na bokach pozostało tyle, żeby można było przykryć masę makową. Przełożyć nadzienie makowe do foremki i przykryć nadwyżką ciasta z boków. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 45 minut. Cukier puder i sok z cytryny utrzeć na gęsty lukier i polać nim wystudzony makowiec.
Moja rada:
Zamiast gotować i mielić, można kupić sypki, już zmielony mak. To bardzo przyspieszy wykonanie makowca.
0 komentarzy do: “Makowiec”Dodaj swój