Makiełki to słodki specjał Wielkopolan na wigilijną wieczerzę.
Dla 6 ~ 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 100 g maku
- 1 pszenna bułka
- 330 ml śmietanki (słodkiej) 18% lub 30%
- ok. 3 łyżek miodu
- 300 ~ 350 g bakalii (rodzynek, daktyli, orzechów, skórki pomarańczowej, fig, suszonych moreli, migdałów... )
Sposób wykonania
Mak włożyć do wrzątku i gotować tak długo na wolnym ogniu, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, dokładnie odsączyć i zmielić dwa razy (można użyć gotowego, zmielonego maku, który zalewa się gorącym mlekiem). Pszenną bułkę pokroić w kostkę i włożyć do miski. Opłukać i osuszyć rodzynki, daktyle, figi, suszone morele. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę. Do miski z bułką dołożyć mak, pokrojone bakalie, miód i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie (śmietanka chłonie wszystkie zapachy) i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli makiełki są mało słodkie, można je dosłodzić miodem.
0 komentarzy do: “Makiełki”Dodaj swój