Gotowy makaron ze śliwkami i śmietaną na talerzu

Makaron ze śliwkami

Wspaniałe dojrzałe śliwki otulone makaronem, pokryte słodką waniliową pierzynką. Makaron ze śliwkami... Aż chce się jeść.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g makaronu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g szklanka mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 330 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i powyjmować pestki. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim warstwami makaron i śliwki tak by pierwszą i ostatnią warstwę stanowił makaron. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić. Do powstałej piany dolać gorące mleko i dalej ubijać. Przygotowaną pianą polać makaron, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiec, przez około 15 minut, lekko rumieniąc na złoty kolor. Podawać gorącą.

Moja propozycja:

Makaron ze śliwkami serwować gorący, można podać w naczyniu w którym był zapiekany. W oddzielnym naczyniu podać śmietanę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Makaron ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.