Wspaniałe dojrzałe śliwki otulone makaronem, pokryte słodką waniliową pierzynką. Makaron ze śliwkami... Aż chce się jeść.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 250 g makaronu
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g szklanka mleka (1 szklanka)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 330 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
Sposób wykonania
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i powyjmować pestki. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim warstwami makaron i śliwki tak by pierwszą i ostatnią warstwę stanowił makaron. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić. Do powstałej piany dolać gorące mleko i dalej ubijać. Przygotowaną pianą polać makaron, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiec, przez około 15 minut, lekko rumieniąc na złoty kolor. Podawać gorącą.
Moja propozycja:
Makaron ze śliwkami serwować gorący, można podać w naczyniu w którym był zapiekany. W oddzielnym naczyniu podać śmietanę.
0 komentarzy do: “Makaron ze śliwkami”Dodaj swój