Makaron z serem zapieczony w piekarniku, podany z chrupkim szpinakiem i sałatą otuloną sosem winegret oraz uprażonymi pestkami dyni.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.SkładnikiMakaron:
- 350 g makaronu (rurki, świderki, kolanka...)
- 2 łyżki masła + kawałek masła do posmarowania formy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy ostrej
- 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
- 0,5 l mleka zimnego
- 250 g sera cheddar utartego
- 25 g parmezanu utartego
Sposób wykonania
Makaron. Zagotować w dużym garnku wodę, posolić, wsypać makaron i ugotować, ale o dwie trzy minuty krócej niż na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Odcedzić na durszlaku. Naczynie żaroodporne posmarować w środku masłem.
Sos. Obrać dwa ząbki czosnku. Jeśli sery są w kawałkach to utrzeć na tarce. Odmierzyć pół litra mleka. W rondlu roztopić masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić. Następnie wsypać trzy łyżki mąki energicznie mieszając aby powstała biała zasmażka, którą należy podlać zimnym mlekiem. Przez cały czas należy mieszać w rondlu żeby nie powstały grudki. Gotować sos około pięciu minut. Dodać musztardę i ponownie zamieszać. Garnek z sosem zdjąć z ognia dodać sery i szybko połączyć z sosem. Na końcu dodać makaron, który cały powinien być oblepiony sosem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 - 20 minut w temperaturze 180°C. Wierzch powinien być złocisty.
0 komentarzy do: “Makaron z serem”Dodaj swój