Gotowy makaron z pieprzem oraz pieczarkami na talerzu.

Makaron z pieprzem

Makaron z pieprzem, ale nie spieprzony.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu w kulkach
  • 300 g makaronu
  • 200 g sera cheddar
  • 250 g pieczarek miniaturek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, pokroić ser w kostkę i przełożyć do naczynia, w którym będzie miksowany. Pieprz utłuc w moździerzu, ale nie na pył. Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały, i udusić w rondelku na łyżce masła. Pieprz wsypać na dużą patelnię, lekko podgrzać aby uwolnił swój aromat. Następnie dolać pół szklanki wody od gotowania makaronu i zostawić patelnię na wolnym ogniu około 1 minuty. Dodać odcedzony makaron i wymieszać z pieprzem. Kiedy pieprz się dusi na patelni z makaronem, wlać następne pół szklanki gorącej wody od gotowania klusek do sera i zmiksować go blenderem na jednolitą masę. Powstały sos serowy przełożyć na patelnię i delikatnie wymieszać. Podawać bezpośredni po przygotowaniu.

Moja propozycja:

Makaron z pieprzem dobrze smakuje z pieczarkami, które można przyozdobić natką pietruszki.

Moja rada:

Makaron należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Jest to danie, które nie nadaje się do odgrzania.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Makaron z pieprzemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.