Makaron z pieprzem, ale nie spieprzony.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu w kulkach
- 300 g makaronu
- 200 g sera cheddar
- 250 g pieczarek miniaturek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Sposób wykonania
Ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, pokroić ser w kostkę i przełożyć do naczynia, w którym będzie miksowany. Pieprz utłuc w moździerzu, ale nie na pył. Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały, i udusić w rondelku na łyżce masła. Pieprz wsypać na dużą patelnię, lekko podgrzać aby uwolnił swój aromat. Następnie dolać pół szklanki wody od gotowania makaronu i zostawić patelnię na wolnym ogniu około 1 minuty. Dodać odcedzony makaron i wymieszać z pieprzem. Kiedy pieprz się dusi na patelni z makaronem, wlać następne pół szklanki gorącej wody od gotowania klusek do sera i zmiksować go blenderem na jednolitą masę. Powstały sos serowy przełożyć na patelnię i delikatnie wymieszać. Podawać bezpośredni po przygotowaniu.
Moja propozycja:
Makaron z pieprzem dobrze smakuje z pieczarkami, które można przyozdobić natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Makaron z pieprzem”Dodaj swój