Wspaniała kuchnia włoska, prosta w wykonaniu i subtelna w smaku. Makaron z papryką, warto spróbować!



Składniki
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 125 g sera ricotta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml mleka
- 350 g makaronu
- natka pietruszki sól
Sposób wykonania
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski (zobacz zdjęcia). Rozgrzać na dużej patelni oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i lekko obsmażyć. W tym czasie wstawić wodę na makaron i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię z cebulą i papryką wlać niewielką ilością wody - około 150 ml, posolić, przykryć pokrywką i gotować około 10 minut. Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do naczynia, w którym można blenderem zmiksować sos. Oprócz cebuli i papryki dolać mleko oraz ser ricotta. Wszystko zmiksować, przelać z powrotem na patelnię, dodać odcedzony, gorący makaron (nie przelewać zimną wodą) i wymieszać z sosem lekko podgrzewając.
Moja propozycja:
Gorący makaron z papryką nakładać bezpośrednio na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Makaron z papryką”Dodaj swój