Gotowy makaron z papryką na talerzu.

Makaron z papryką

Wspaniała kuchnia włoska, prosta w wykonaniu i subtelna w smaku. Makaron z papryką, warto spróbować!

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 125 g sera ricotta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • 350 g makaronu
  • natka pietruszki sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski (zobacz zdjęcia). Rozgrzać na dużej patelni oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i lekko obsmażyć. W tym czasie wstawić wodę na makaron i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię z cebulą i papryką wlać niewielką ilością wody - około 150 ml, posolić, przykryć pokrywką i gotować około 10 minut. Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do naczynia, w którym można blenderem zmiksować sos. Oprócz cebuli i papryki dolać mleko oraz ser ricotta. Wszystko zmiksować, przelać z powrotem na patelnię, dodać odcedzony, gorący makaron (nie przelewać zimną wodą) i wymieszać z sosem lekko podgrzewając.

Moja propozycja:

Gorący makaron z papryką nakładać bezpośrednio na talerze, posypać posiekaną natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Makaron z paprykąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.