Pożywny makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym w stylu włoskim. Bon Apetit!



Sos:Składniki
- 500 g pomidorów (lub puszka)
- 1 - 2 łyżki ziół włoskich lub bazylia, cząber, oregano, tymianek
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- koncentrat pomidorowy lub kaszka manna do zagsczenia
- 50 g tartego sera żółtego (np. parmezan)
- świeża bazylia
- sól, pieprz, imbir
- 350 g makaronu
- sól
Sposób wykonania
Sos. Sparzyć pomidory, a następnie obrać je ze skórek i zmiksować blenderem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać pokrojoną cebulę, mieszankę ziół włoskich i podsmażyć, aby cebulka się zeszkliła, a zioła uwolniły swój aromat. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, dołożyć do rondla i wszystko wymieszać. Następnie dodać mięso, podsmażać i mieszać w garnku tak długo, aż zmieni kolor. Na końcu wlać zmiksowane pomidory, posolić, dosypać troszkę imbiru. Dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie a sos gęsty. W razie potrzeby zagęścić koncentratem pomidorowym lub łyżką kaszki manny. Przyprawić octem balsamicznym, miodem, pierzem ewentualnie solą.
W czasie gdy sos się dusi, ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu.Ułożyć makaron na talerzu zostawiając w środku lukę, następnie wypełnić ją sosem. Posypać tartym parmezanem lub innym żółtym serem tego typu i przyozdobić świeżą bazylią.
0 komentarzy do: “Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym”Dodaj swój