Gotowy makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym.

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Pożywny makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym w stylu włoskim. Bon Apetit!

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 30 min.
Składniki Składniki
Sos:
  • 500 g pomidorów (lub puszka)
  • 1 - 2 łyżki ziół włoskich lub bazylia, cząber, oregano, tymianek
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • koncentrat pomidorowy lub kaszka manna do zagsczenia
  • 50 g tartego sera żółtego (np. parmezan)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, imbir
Makaron:
  • 350 g makaronu
  • sól
Sposób wykonania Sposób wykonania

Sos. Sparzyć pomidory, a następnie obrać je ze skórek i zmiksować blenderem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę  w rondlu, dodać pokrojoną  cebulę,  mieszankę ziół włoskich i podsmażyć, aby cebulka się zeszkliła, a zioła uwolniły swój aromat. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, dołożyć do rondla i wszystko wymieszać. Następnie dodać mięso, podsmażać i mieszać w garnku tak długo, aż zmieni kolor. Na końcu wlać zmiksowane pomidory, posolić, dosypać troszkę imbiru.  Dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie a sos gęsty. W razie potrzeby zagęścić koncentratem pomidorowym lub łyżką kaszki manny. Przyprawić octem balsamicznym,  miodem, pierzem ewentualnie solą.

W czasie gdy sos się dusi, ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ułożyć makaron na talerzu zostawiając w środku lukę, następnie wypełnić ją sosem. Posypać tartym parmezanem lub innym żółtym serem tego typu i przyozdobić świeżą bazylią.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.