Błyskawiczny obiad. Makaron z cebulą zaskakuje swoją prostotą i smakiem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 350 g makaronu
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 4 cebule
- 4 łyżki bułki tartej
- 120 ml cydru
- 2 łyżki utartego parmezanu
- sól
- pieprz
- listki rukoli do dekoracji
Sposób wykonania
Wlać na patelnię dziewięć łyżek oliwy z oliwek, rozgrzać ją, dosypać tartą bułkę i zrumienić. Zasmażkę z bułki przesypać na talerz. Obrać cebule, pokroić na piórka. Wlać na dużą patelnię pozostałe trzy łyżki oliwy, dołożyć cebulę i ją zeszklić. Dolać cydr, szczyptę soli i dalej podgrzewać cebulę, aż cydr odparuje. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i dodać jeszcze gorący do cebuli. Wszystko wymieszać na patelni nie wyłączając podgrzewania. Następnie dodać zasmażkę z tartej bułki. Przełożyć porcje makaronu na talerze, posypać parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można przyozdobić listkami rukoli lub innymi zielonymi listkami np. bazylii czy natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Makaron z cebulą”Dodaj swój