Makaron z cebulą na talerzu.

Makaron z cebulą

Błyskawiczny obiad. Makaron z cebulą zaskakuje swoją prostotą i smakiem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 350 g makaronu
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 120 ml cydru
  • 2 łyżki utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • listki rukoli do dekoracji
 Sposób wykonania

Wlać na patelnię dziewięć łyżek oliwy z oliwek, rozgrzać ją, dosypać tartą bułkę i zrumienić.  Zasmażkę z bułki przesypać na talerz. Obrać cebule, pokroić na piórka. Wlać na dużą patelnię pozostałe trzy łyżki oliwy, dołożyć cebulę i ją zeszklić. Dolać cydr, szczyptę soli i dalej podgrzewać cebulę, aż cydr odparuje. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i dodać jeszcze gorący do cebuli. Wszystko wymieszać na patelni nie wyłączając podgrzewania. Następnie dodać zasmażkę z tartej bułki. Przełożyć porcje makaronu na talerze, posypać parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można przyozdobić listkami rukoli lub innymi zielonymi listkami np. bazylii czy natką pietruszki.

Moja propozycja:

Do makaronu z cebulą można użyć kolorowego makaronu, aby nadać potrawie ciekawszy wygląd.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Makaron z cebuląDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.