Szybki i smaczny obiad w stylu włoskim, z nutą czosnku i rozmarynu - makaron z bakłażanem.



Składniki
- 1 bakłażan (ok. 350 g)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 puszka pomidorów
- 350 g makaronu
- sól
- do dekoracji gałązki rozmarynu
Sposób wykonania
Wstawić garnek z wodą, posolić i ugotować w nim makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, obrać czosnek, gałązki rozmarynu oskubać z listków. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i listki rozmarynu. Następnie dołożyć bakłażana i dusić pod przykryciem około pięciu minut. Na końcu dolać zmiksowane pomidory, ponownie przykryć pokrywką i dusić około dziecięciu minut, posolić według uznania.
Ugotowany, dobrze odcedzony makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z sosem. Można udekorować gałązką rozmarynu.
0 komentarzy do: “Makaron z bakłażanem”Dodaj swój