"Jeszcze w zielone gramy, jeszcze nie umieramy..." Szybki, smaczny i tani obiad w stylu włoskim. Makaron w zielonym sosie z nutą czosnku, pachnący tymiankiem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki listków tymianku
- 100 g pora
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g sera ricotta
- 100 ml mleka
- 350 g makaronu
- sól
- gałązki tymianku do ozdoby
Sposób wykonania
Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w nieduże paski. Por oczyścić, pokroić w półksiężyce. Czosnek obrać. W tym czasie wstawić wodę na makaron i gotować go zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozgrzać na dużej patelni oliwę, zeszklić kawałki pora, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kawałki papryki, lekko zeszklić. Wlać niewielką ilość wody, około 150 ml, posolić, dodać listki tymianku, przykryć pokrywką i gotować około 10 minut. Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do naczynia, w którym można blenderem zmiksować sos. Dołożyć jeszcze mleko, ser ricotta i zmiksować na jednolitą zawiesinę. Ponownie przełożyć sos na patelnię, dołożyć odcedzony makaron (nie należy hartować zimną wodą) i wymieszać z sosem lekko podgrzewając.
Moja propozycja:
Makaron w zielonym sosie nakładać bezpośrednio po przygotowaniu na talerze. Można przyozdobić gałązkami tymianku.
0 komentarzy do: “Makaron w zielonym sosie”Dodaj swój