Gotowy makaron ryżowy z warzywami na talerzu.

Makaron ryżowy z warzywami

Błyskawiczny obiad o egzotycznym smaku. Smażony makaron ryżowy opleciony kolorowymi warzywami i pachnący sezamem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego grubego
  • 200 g marchwi
  • 200 g selera
  • 150 g pora (zielone części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 4 jajka
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Makaron włożyć do garnka, nie rozkruszać, zalać gorącą wodą, przykryć pokrywką, aby napęczniał, a następnie odcedzić. Marchewkę, seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić na zapałki. Zielone części pora dobrze wypłukać i również pokroić na zapałki. Ząbki czosnku obrać. Niewielką patelnię przesmarować olejem, wlać jedno roztrzepane jajko i usmażyć omlet. Czynność tę powtórzyć z następnymi trzema jajkami. Omlety zwinąć w rulony i pociąć w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć zmiażdżony czosnek, marchewkę i seler. Po trzech minutach dodać por, makaron, sos sojowy, sos chili, posolić. Smażyć dalsze pięć minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z gazu patelnię, polać makaron z warzywami olejem sezamowym, wymieszać i rozłożyć na talerze. Przed podaniem potrawę obłożyć pokrojonymi omletami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Makaron ryżowy z warzywamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.