Błyskawiczny obiad o egzotycznym smaku. Smażony makaron ryżowy opleciony kolorowymi warzywami i pachnący sezamem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 200 g makaronu ryżowego grubego
- 200 g marchwi
- 200 g selera
- 150 g pora (zielone części)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 4 jajka
- sól
Sposób wykonania
Makaron włożyć do garnka, nie rozkruszać, zalać gorącą wodą, przykryć pokrywką, aby napęczniał, a następnie odcedzić. Marchewkę, seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić na zapałki. Zielone części pora dobrze wypłukać i również pokroić na zapałki. Ząbki czosnku obrać. Niewielką patelnię przesmarować olejem, wlać jedno roztrzepane jajko i usmażyć omlet. Czynność tę powtórzyć z następnymi trzema jajkami. Omlety zwinąć w rulony i pociąć w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć zmiażdżony czosnek, marchewkę i seler. Po trzech minutach dodać por, makaron, sos sojowy, sos chili, posolić. Smażyć dalsze pięć minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z gazu patelnię, polać makaron z warzywami olejem sezamowym, wymieszać i rozłożyć na talerze. Przed podaniem potrawę obłożyć pokrojonymi omletami.
0 komentarzy do: “Makaron ryżowy z warzywami”Dodaj swój