Łosoś z czosnkiem z dodatkami na talerzu.

Łosoś z czosnkiem

Delikatny Łosoś uduszony w maśle owiany CZOSNKOWYM aromatem

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 porcje łososia
  • 1 główka czosnku
  • olej z rzepaku tłoczony na zimno
  • 50 g masła
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dzwonka łososia oskrobać z łusek, dobrze wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i imbirem. Całą główkę czosnku obrać, każdy ząbek pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć na nim  kawałki ryby z każdej strony po kilka minut. Następnie dodać masło, zmniejszyć ogień palnika pod patelnią na najmniejszy i dodać płatki czosnku. Łosoś powinien dusić się w maśle z czosnkiem tak długo, aż aromat czosnku się uwolni i przejdzie do masła oraz mięsa.

Należy bardzo uważać, aby czosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki, niesmaczny.

Łososia z czosnkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polanego masłem wraz z  płatkami czosnku.

Moja propozycja:

Łosoś z czosnkiem jest bardzo delikatny w smaku dlatego dobrym dodatkiem będą ziemniaczki duszone oraz warzywo z wody, na przykład brukselka.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Łosoś z czosnkiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.