Delikatny Łosoś uduszony w maśle owiany CZOSNKOWYM aromatem
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 porcje łososia
- 1 główka czosnku
- olej z rzepaku tłoczony na zimno
- 50 g masła
- sól, imbir
Sposób wykonania
Dzwonka łososia oskrobać z łusek, dobrze wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i imbirem. Całą główkę czosnku obrać, każdy ząbek pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć na nim kawałki ryby z każdej strony po kilka minut. Następnie dodać masło, zmniejszyć ogień palnika pod patelnią na najmniejszy i dodać płatki czosnku. Łosoś powinien dusić się w maśle z czosnkiem tak długo, aż aromat czosnku się uwolni i przejdzie do masła oraz mięsa.
Należy bardzo uważać, aby czosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki, niesmaczny.
Łososia z czosnkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polanego masłem wraz z płatkami czosnku.
Moja propozycja:
Łosoś z czosnkiem jest bardzo delikatny w smaku dlatego dobrym dodatkiem będą ziemniaczki duszone oraz warzywo z wody, na przykład brukselka.
0 komentarzy do: “Łosoś z czosnkiem”Dodaj swój