Łosoś z sosem miętowym na talerzu z dodatkami.

Łosoś z sosem miętowym

Pieczony łosoś z orzeźwiającym sosem miętowym, z akcentem cytrynowym, pachnącym bazylią. Smaczny i wykwintny.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 porcje świeżego łososia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół (bazylia, gorczyca, czosnek, tymianek, rozmaryn, imbir)
  • sól
Sos miętowy:
  • gałązki mięty
  • gałązki bazylii
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, cukier, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z oleju, soku cytryny, mieszanki ziół i odrobiny soli, zrobić marynatę włożyć do niej porcje łososia i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Zioła opłukać, osuszyć, poodrywać listki i drobno pokroić. Powinno być po jednej solidnej łyżce posiekanej mięty i bazylii. Można zostawić parę całych listków mięty do dekoracji. Śmietanę z zieleniną wymieszać. Dodać łyżkę soku z cytryny, doprawić solą, cukrem i imbirem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 15 minut.

Moja propozycja:

Łosoś z sosem miętowym dobrze smakuje z duszonymi ziemniakami posypanymi koperkiem, uprażonymi jabłkami oraz cukinią. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na grubsze zapałki. W garnku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić cukinię i podsmażyć przez pięć minut. Na końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Łosoś z sosem miętowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.