Pieczony łosoś z orzeźwiającym sosem miętowym, z akcentem cytrynowym, pachnącym bazylią. Smaczny i wykwintny.



Składniki
- 3 porcje świeżego łososia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mieszanki ziół (bazylia, gorczyca, czosnek, tymianek, rozmaryn, imbir)
- sól
- gałązki mięty
- gałązki bazylii
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, cukier, imbir
Sposób wykonania
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z oleju, soku cytryny, mieszanki ziół i odrobiny soli, zrobić marynatę włożyć do niej porcje łososia i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Zioła opłukać, osuszyć, poodrywać listki i drobno pokroić. Powinno być po jednej solidnej łyżce posiekanej mięty i bazylii. Można zostawić parę całych listków mięty do dekoracji. Śmietanę z zieleniną wymieszać. Dodać łyżkę soku z cytryny, doprawić solą, cukrem i imbirem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na nim rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 15 minut.
Moja propozycja:
Łosoś z sosem miętowym dobrze smakuje z duszonymi ziemniakami posypanymi koperkiem, uprażonymi jabłkami oraz cukinią. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na grubsze zapałki. W garnku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić cukinię i podsmażyć przez pięć minut. Na końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
0 komentarzy do: “Łosoś z sosem miętowym”Dodaj swój