Łosoś dziki podany z pieczonymi ziemniakami, wyrazistym szpinakiem oraz unoszącym się aromatem cynamonu nad gruszkami, stanowi danie iście królewskie.
Dla 43osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 łosoś (700 - 800 g)
- 1 cytryna
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób wykonania
Łososia oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Następnie posmarować oliwą z oliwek, posolić, oprószyć mieszanką ziół prowansalskich i pozostawić na godzinę w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i porozkładać kawałki łososia. Cytrynę dobrze umyć, przeciąć na pół i w każdym kawałku ryby umieścić pół plasterka. Wierzch ryby troszkę skropię sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 15 - 20 minut. Po upieczeniu, przed podaniem na stół, można ponownie lekko skropić sokiem z cytryny.
Do łososia bardzo dobrze pasują ziemniaki upieczone w piekarniku. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki (zob. zdjęcia). Włożyć do miski, posolić, dodać płaską łyżeczkę suszonej papryki, polać dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku w 180°C około pół godziny.Najlepiej upiec łososia z ziemniakami razem w piekarniku z termoobiegiem. Należy wówczas wpierw wstawić do piekarnika ziemniaki, a w połowie pieczenia dołożyć łososia.Moja propozycja:
Dziki łosoś świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem. Świetnym dodatkiem są również cząstki gruszki uduszone na maśle z nuta cynamonu.
0 komentarzy do: “Łosoś dziki”Dodaj swój