279 Łosoś dziki na talerzu z dodatkami.

Łosoś dziki

Łosoś dziki podany z pieczonymi ziemniakami, wyrazistym szpinakiem oraz unoszącym się aromatem cynamonu nad gruszkami, stanowi danie iście królewskie.

Dla tylu osób Dla 43osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 łosoś (700 - 800 g)
  • 1 cytryna
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Łososia oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dzwonka. Następnie posmarować oliwą z oliwek, posolić, oprószyć mieszanką ziół prowansalskich i pozostawić na godzinę w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i porozkładać kawałki łososia. Cytrynę dobrze umyć, przeciąć na pół i w każdym kawałku ryby umieścić pół plasterka. Wierzch ryby troszkę skropię sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 15 - 20 minut. Po upieczeniu, przed podaniem na stół, można ponownie lekko skropić sokiem z cytryny.

Do łososia bardzo dobrze pasują ziemniaki upieczone w piekarniku. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki (zob. zdjęcia). Włożyć do miski, posolić, dodać płaską łyżeczkę suszonej papryki, polać dwiema łyżkami oliwy z oliwek i dobrze wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku w 180°C około pół godziny.Najlepiej upiec łososia z ziemniakami razem w piekarniku z termoobiegiem. Należy wówczas wpierw wstawić do piekarnika ziemniaki, a w połowie pieczenia dołożyć łososia.

Moja propozycja:

Dziki łosoś świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i szpinakiem. Świetnym dodatkiem są również cząstki gruszki uduszone na maśle z nuta cynamonu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Łosoś dzikiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.