Ugotowana i pokrojona łopatka wieprzowa na półmisku.

Łopatka wieprzowa gotowana

Zwykła łopatka wieprzowa ugotowana w aromatycznych przyprawach jest wspaniała.

Dla tylu osób Dla 6 - 8 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min.  
Składniki   Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 listki laurowe
  • 8 ~ 10 kulek ziela angielskiego
  • 8 ~ 10 jagód jałowca
  • 8 ~ 10 kulek pieprzu ostrego
  • 1 łyżeczka goździków
  • gałązka rozmarynu
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, jagodami jałowca, goździkami, gałązką rozmarynu. Zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować około dziesięciu minut. Następnie przykryć garnek pokrywką i dusić wieprzowinę na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Trzydzieści minut przed końcem gotowania dosypać ostry pieprz. Gotowe mięso wyjąć z wywaru, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Można udekorować rajskimi jabłuszkami.

Resztę ugotowanej łopatki można wykorzystać jako wędlinę do chleba, a otrzymany wywar może posłużyć jako podstawa zupy.

Moja propozycja:

Gotowana łopatka wieprzowa dobrze smakuje z ziemniakami, czerwoną kapustą czy buraczkami, czerwonym wytrawnym winem jako danie obiadowe. Świetnie smakuje z wiejskim chlebem, sałatką ziemniaczaną, piklami i chrzanem oraz piwem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania.

0 komentarzy do: “Łopatka wieprzowa gotowanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.