Zwykła łopatka wieprzowa ugotowana w aromatycznych przyprawach jest wspaniała.
Dla 6 - 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 listki laurowe
- 8 ~ 10 kulek ziela angielskiego
- 8 ~ 10 jagód jałowca
- 8 ~ 10 kulek pieprzu ostrego
- 1 łyżeczka goździków
- gałązka rozmarynu
- sól
Sposób wykonania
Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, jagodami jałowca, goździkami, gałązką rozmarynu. Zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować około dziesięciu minut. Następnie przykryć garnek pokrywką i dusić wieprzowinę na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Trzydzieści minut przed końcem gotowania dosypać ostry pieprz. Gotowe mięso wyjąć z wywaru, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Można udekorować rajskimi jabłuszkami.
Resztę ugotowanej łopatki można wykorzystać jako wędlinę do chleba, a otrzymany wywar może posłużyć jako podstawa zupy.
Moja propozycja:
Gotowana łopatka wieprzowa dobrze smakuje z ziemniakami, czerwoną kapustą czy buraczkami, czerwonym wytrawnym winem jako danie obiadowe. Świetnie smakuje z wiejskim chlebem, sałatką ziemniaczaną, piklami i chrzanem oraz piwem.
0 komentarzy do: “Łopatka wieprzowa gotowana”Dodaj swój