Ugotowana w ziołach łopatka otulona wytrawnym ciastem drożdżowym zaprasza do stołu swoim aromatem.
Dla 6 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
Mięso:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- gałązka rozmarynu
- sól
Ciasto:
- 500 g mąki
- 4 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 150 ml wody
- 150 ml letniego mleka
- 50 g masła
- po 1 łyżeczce kolendry, mielonego kminku, majeranku
- sól
- 1 żółtko
Sposób wykonania
Zagotować pół litra wody z zielem angielskim, listkami laurowymi i rozmarynem. Mięso opłukać i włożyć do garnka. Gdy powierzchnia mięsa się zetnie, posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotować ciasto: rozkruszone drożdże włożyć do większej miski. Zalać połową letniego mleka i połową wody, dodać pół łyżeczki cukru, przykryć. Rozczyn odstawić na około 15 minut. Masło stopić, dolać resztę mleka i wody, utłuczoną w moździerzu kolendrę, kminek, majeranek. Doprowadzić do zagotowania aby przyprawy uwolniły swój zapach. Do podrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę, dolać stopione masło z przyprawami, sól i dobrze wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Mięso wyjąć z bulionu, osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozciągnąć je dłońmi. Na środek położyć mięso i szczelnie je otulić. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i odstawić na około 20 minut. Piec piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 35 minut. Gotową łopatkę w cieście wytrawnym, pokroić w grube plastry i podawać na ciepło.
Moja propozycja:
Znakomitym dodatkiem do łopatki w cieście wytrawnym jest sałata oraz czerwone wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Łopatka w cieście wytrawnym”Dodaj swój