Łopatka w cieście wytrawnym z sałatką na talerzu.

Łopatka w cieście wytrawnym

Ugotowana w ziołach łopatka otulona wytrawnym ciastem drożdżowym zaprasza do stołu swoim aromatem.

Dla tylu osób Dla 6 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki

Mięso:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • sól

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • po 1 łyżeczce kolendry, mielonego kminku, majeranku
  • sól
  • 1 żółtko
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zagotować pół litra wody z zielem angielskim, listkami laurowymi i rozmarynem. Mięso opłukać i włożyć do garnka. Gdy powierzchnia mięsa się zetnie, posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie  przygotować ciasto: rozkruszone drożdże włożyć do większej miski. Zalać połową letniego mleka i połową wody, dodać pół łyżeczki cukru, przykryć. Rozczyn odstawić na około 15 minut. Masło stopić, dolać resztę mleka i wody, utłuczoną w moździerzu kolendrę, kminek, majeranek. Doprowadzić do zagotowania aby przyprawy uwolniły swój zapach. Do podrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę, dolać stopione masło z przyprawami, sól i dobrze wyrobić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Mięso wyjąć z bulionu, osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozciągnąć je dłońmi. Na  środek położyć mięso i szczelnie je otulić. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i odstawić na około 20 minut. Piec piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180°C około 35 minut. Gotową łopatkę w cieście wytrawnym, pokroić w grube plastry i  podawać  na ciepło.

Moja propozycja:

Znakomitym dodatkiem do łopatki w cieście wytrawnym jest sałata oraz czerwone wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Łopatka w cieście wytrawnymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.