Faszerowane łódeczki z cukinii, z którymi płynąc odkrywa się ciekawe smaki.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 3 cukinie
- 1 cebula (ok. 100 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek greckiej
- 250 g mięsa mielonego z szynki
- 250 g grzybów leśnych
- 3 łyżki kaszy gryczanej palonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 100 g sera cheddar
- sól, pieprz
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób wykonania
Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić na małe kawałki. W niewielkim rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać grzyby, lekko podsmażyć, podlać wodą, posolić i dusić grzyby pod przykryciem do miękkości.
Cukinie opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (zob. zdjęcia). Na patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać mięso mielone i przesmażyć. Kiedy mięso zmieni kolor, dodać zioła prowansalskie, wydrążone kawałki cukinii, kaszę gryczaną, sos sojowy, grzyby ugotowane wraz z wodą w której się gotowały i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie.Wydrążone cukinie włożyć na blaszkę wymoszczoną papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C na 10 minut. W tym czasie utrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Kiedy cukiniowe łódeczki podpieką się, wyjąć blaszkę z piekarnika, wypełnić je przygotowanym farszem i posypać serem. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Można udekorować świeżymi ziołami, na przykład bazylią.Moja rada:
Zamiast świeżych grzybów można użyć suszonych. Wówczas należy grzyby namoczyć w przegotowanej ciepłej wodzie i zostawić na parę godzin, najlepiej namoczyć je poprzedniego dnia wieczorem. Dobrze napęczniałe ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby suszone są bardzo lekkie, więc do farszu wystarczą 2- 3 garście.
0 komentarzy do: “Łódeczki z cukinii”Dodaj swój