Smaczne białe mięso leszcza z nutą cytryny, oplecione zapachem lubczyku. Danie nie tylko dla zakochanych.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 600 g filetu z leszcza
- 1 łyżeczka lubczyku
- 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- pieprz ziołowy
- sól
Sposób wykonania
Filet z leszcza oskrobać z łusek, opłukać, osuszyć i pociąć w dzwonka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rybę posmarować olejem i poukładać na blaszce. Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć z połówki skórkę a sokiem skropić leszcza. Rybę oprószyć solą, pieprzem ziołowym, wiórkami skórki cytrynowej, lubczykiem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost na dzwonka leszcza. Można odstawić blaszkę na godzinę w chłodne miejsce aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175°C i piec przez 15 minut.
Moja propozycja:
Leszcza można podać klasycznie z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem oraz z surówką na przykład z marchewki.
0 komentarzy do: “Leszcz”Dodaj swój