Upieczony leszcz na talerzu z dodatkami.

Leszcz

Smaczne białe mięso leszcza z nutą cytryny,  oplecione zapachem lubczyku. Danie nie tylko dla zakochanych.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g filetu z leszcza
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Filet z leszcza oskrobać z łusek, opłukać, osuszyć i pociąć w dzwonka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rybę posmarować olejem i poukładać na blaszce. Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć z połówki skórkę a sokiem skropić leszcza. Rybę oprószyć solą, pieprzem ziołowym, wiórkami skórki cytrynowej, lubczykiem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost na dzwonka leszcza. Można odstawić blaszkę na godzinę w chłodne miejsce aby mięso przeszło aromatem przypraw.

Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175°C i piec przez 15 minut.

Moja propozycja:

Leszcza można podać klasycznie z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem oraz z surówką na przykład z marchewki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “LeszczDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.