Gotowe pierogi leniwe na talerzu z masłem, cukrem i cynamonem.

Leniwe

Pierogi leniwe z  masłem, posypane cukrem i aromatycznym cynamonem. Wspaniały obiad na letnie dni.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
Leniwe:
  • 750 g sera białego
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
Dodatki: 
  • masło
  • cukier
  • cynamon
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jeśli biały ser jest mocno odciśnięty, należy go pokroić i zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli jest słabo odciśnięty, można go wyrobić mikserem.

Do miski włożyć ser, wbić uprzednio umyte jajka oraz mąkę. Wyrobić dobrze mikserem, aż powstanie jednolita masa. Zagotować w dużym garnku wodę, posolić ją. Nabierać łyżką ciasto, a drugą łyżką zsuwać do garnka pierogi leniwe na wrzątek. Warto zrobić próbę, wrzucić ze dwie kluski i sprawdzić czy się nie rozpadają. Jeśli się rozpadną, to znaczy, że ciasto jest za luźne i należy dodać trochę mąki. Ugotowane pierogi leniwe wyjmować ostrożnie z wody łyżką cedzakową, dokładnie odsączyć i bezpośrednio nakładać na talerze. Podawać gorące, obłożone wiórkami masła oraz posypane cukrem i cynamonem.

Moja propozycja:

Pierogi leniwe można podawać ze śmietanką, konfiturami, z zasmażką zrobioną z masła i tartej bułki, ale z cynamonem, cukrem i masłem smakują rewelacyjnie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “LeniweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.