Pierogi leniwe z masłem, posypane cukrem i aromatycznym cynamonem. Wspaniały obiad na letnie dni.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.SkładnikiLeniwe:
- 750 g sera białego
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól
- masło
- cukier
- cynamon
Sposób wykonania
Jeśli biały ser jest mocno odciśnięty, należy go pokroić i zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli jest słabo odciśnięty, można go wyrobić mikserem.
Do miski włożyć ser, wbić uprzednio umyte jajka oraz mąkę. Wyrobić dobrze mikserem, aż powstanie jednolita masa. Zagotować w dużym garnku wodę, posolić ją. Nabierać łyżką ciasto, a drugą łyżką zsuwać do garnka pierogi leniwe na wrzątek. Warto zrobić próbę, wrzucić ze dwie kluski i sprawdzić czy się nie rozpadają. Jeśli się rozpadną, to znaczy, że ciasto jest za luźne i należy dodać trochę mąki. Ugotowane pierogi leniwe wyjmować ostrożnie z wody łyżką cedzakową, dokładnie odsączyć i bezpośrednio nakładać na talerze. Podawać gorące, obłożone wiórkami masła oraz posypane cukrem i cynamonem.
Moja propozycja:
Pierogi leniwe można podawać ze śmietanką, konfiturami, z zasmażką zrobioną z masła i tartej bułki, ale z cynamonem, cukrem i masłem smakują rewelacyjnie.
0 komentarzy do: “Leniwe”Dodaj swój